Стало відомо, чому Україна втратила частину інвестицій NEFCO

Поділитися:

Україна втратила інвестицій NEFCO (Nordic Environment Finance Corporation) від нереалізованих проектів близько 35 мільйонів євро, що становить близько 20% інвестицій організації.

Так, за словами головної інвестиційної радниці НЕФКО в Україні Юлії Шевчук, за останні три роки було скасовано енергоефективні проекти у 18 містах України через бюрократичні перепони з української сторони.

Інвестиційна радниця стверджує, що причиною цього стали: політична непослідовність місцевої влади, нестача кваліфікованих кадрів на місцях, відсутність бажання працювати відповідно до міжнародних норм закупівель, а також нестача кваліфікованих підрядників для втілення проектів в енергоефективній сфері. Погіршила ситуацію у бюджетах і пандемія.

Вона зазначила, також втрачено значний обсяг технічної допомоги (грантів), завдяки яким фінансувалася їх підготовка (бізнес-плани та техніко-економічні обгрунтування). Йдеться про допомогу міжнародних донорів, серед яких – уряд Швеції і Норвегії, та окремо ЄС.

Відтак, не вдалося досягнути запланованого рівня економії від імплементації нереалізовних проектів – близько 160 мільйонів гривень у рік від зменшення споживання енергії, води й інших природних ресурсів, наголосила Шевчук.

Як відомо, в Україні NEFCO має 117 проектів на суму 180 мільйонів євро, за якими підписано відповідні угоди і які перебувають на стадії реалізації.

Нагадаємо, з початку року 9,7 тисячам українських сімей надали «теплих кредитів» на 387 млн грн, у рамках програми з енергоефективності. Про це повідомили у пресцентрі Держенергоефективності.

Раніше повідомлялося, що ЄБРР відпрацьовує в Україні низку проектів на суму близько $ 55 млн. Відомо, що мова йде про «Програму інновацій в ланцюжку вартості стійкої біоенергетики».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу