Стало відомо, чим для українців можуть обернутися податкові борги

Поділитися:

Арешт і продаж майна. Такі наслідки можуть мати податкові борги для пересічного українця. Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Вони виникають, якщо не перераховувати до держбюджету необхідні суми податків. Для того, щоб перевірити чи не маєте ви податкових боргів можна скористатися електронним кабінетом платника податків.

Якщо ж вони є, то відбувається опис майна, яке перебуває у податковій заставі. Кошти стягуються після його арешту та продажу.

Також можуть відбуватися стягнення дебіторської заборгованості. Для підприємців на єдиному податку – втрачається статус спрощенця.

Податковий борг стягується у декілька етапів. Спочатку боржнику надсилають податкову вимогу, якщо загальна сума заборгованості перевищила тисячу двадцять гривень. Після цього у боржника з’являється право податкової застави. Наступний етап – опис майна у податкову заставу. Право податкової застави поширюється на будь-яке майно, що перебуває у власності платника податків. Стягнення відбувається не раніше ніж через 30 календарних днів від дати надсилання податкової вимоги.

Рекомендується своєчасно вживати заходів щодо відстрочення грошових зобов’язань і не чекати, доки вони стануть податковим боргом. Відстрочення податкових зобов’язань або податкового боргу також передбачено законом. А якщо борг утворився, потрібно погасити цю суму своїм коштом.

Джерелами для цього можуть стати помилково чи надмірно сплачені за іншими платежами суми. У такому разі платник повинен звернутися із заявою про повернення цих коштів шляхом зарахування їх на погашення грошових зобов’язань. Також це може бути бюджетне відшкодування з ПДВ, або залишок від’ємного значення ПДВ.

Нагадаємо, що українців, які займаються підробітком, змусять сплачувати «добровільний» податок на такий вид діяльності.

Введення нового податку анонсовано у податковому комітеті Верховної Ради. Про нюанси розповів голова цього парламентського Комітету Данило Гетьманцев.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу