«США очікує великої рецесії в економіці вже 2024 року» — експерт

Поділитися:

Федеральна резервна система США оголосила про боротьбу з інфляцією шляхом скорочення витрат, пов’язаних з пандемією, та підвищення відсоткових ставок.

ФРС із січня вдвічі швидше скорочуватиме програму викупу активів — на $30 млрд на місяць. Такими темпами програму буде завершено у березні 2022 року.

ФРС також поновила точковий графік прогнозів. Тепер із нього випливає, що більшість членів ФРС готові до підвищення ставки не менше трьох разів на наступний рік.

Скорочення витрат, пов’язаних із пандемією, пояснюється масовою вакцинацією населення, зниженням захворюваності та відмовою від строгих карантинних обмежень.

У ЗМІ з’явилася інформація, що ФРС хоче завершити програму купівлі облігацій щодо підвищення ставок. Це зменшить попит і призведе до подорожчання кредитів на покупку будинку, автомобіля чи розширення бізнесу. І це своєю чергою вплине зростання економіки й у результаті інфляцію.

Згідно з економічними прогнозами ФРС, ставки з мінімального рівня, встановленого у березні 2020 року, можуть зрости до 2,1% до кінця 2024 року. Також у відомстві припускають, що до кінця 2022 року рівень безробіття повернеться до допандемічного рівня – 3,5%.

Подробиці теми розповів керівник напрямку розвитку бізнесу Олександр Шкут в ефірі телеканалу «‎Перший Діловий».

«Для ринків ця ситуація була цілком передбачуваною, проте враховуючи зростання ринку цього року, минулого року, то насправді — це правильне рішення, тому що очікувана рецесія можлива у 2024 році, яка почнеться в США. Необхідно ФРС залишити деякі кроки для того, щоби монетарною політикою підтримувати економіку. Тому вони зараз розпочинають свій цикл», — пояснив експерт.

За словами експерта, цінова стабільність та економічне зростання — це основний мандат ФРС. Оскільки зараз високі інфляційні показники, а також високе економічне зростання — Центральний банк посилює свою політику, вважає фахівець.

«Основний мандат ФРС — це цінова стабільність, ринок праці та економічне зростання. Відповідно інфляція зараз висока, економічне зростання також високе, економіка перебуває у фазі буму, тому Центральний банк посилює свою політику», — наголосив він.

Нагадаємо, за останній місяць економічна ситуація у Сполучених Штатах значно загострилася за рахунок зростання інфляції. Повідомляється, що за останні 40 років зростання індексу споживчих цін до 6,8% зафіксовано вперше, тобто з 1982 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу