«Ситуація на ринку кормів впливає на собівартість сільськогосподарської продукції», – експерт

Поділитися:

Обсяг експорту зернових культур з України з початку 2020 року станом на 8 грудня 2020 року склав 22,1 млн т, що на 13% нижче за показник минулого року (25,6 млн т).

Про це свідчать дані Державної фіскальної служби.

Так, пшениці з початку сезону експортовано понад 12,02 млн т, що на 12% менше, ніж в минулому сезоні. Постачання ячменю на зовнішні ринки склали 3,7 млн ​​тонн. Жита відправлено 1,7 тис. тонн. Кукурудзи на зовнішні ринки за звітний період пішло майже 6 млн тонн.

Асоціації «Спілка птахівників України», «Свинарі України» і «Спілка кормовиробників України» направили лист прем’єр-міністру України Денису Шмигалю і секретарю РНБО з проханням ввести державне регулювання на ринку кукурудзи для уникнення дефіциту.

«Протягом останніх двох місяців спостерігається стрімке подорожчання зерна, в тому числі фуражного, яке використовується для виробництва комбікормів. Відповідно, вартість готового комбікорму зараз виросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 40-45%. Зростання цін комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва в середньому займають 65-70%, призвели до відповідного зростання витрат на виробництво продукції», – вказали в асоціаціях.

При цьому з жовтня 2020 року виробництво м’яса птиці, свинини й харчових яєць в Україні є збитковим, рентабельність м’яса птиці становить мінус 12%, яєць – мінус 17%, а свинини – мінус 3%.

«У цих складних для галузей птахівництва і свинарства умовах виробники вкрай стурбовані можливим виникненням дефіциту для задоволення внутрішніх потреб тваринництва в зернофуражних культурах, основною з яких є кукурудза», – заявили в асоціаціях.

Про це сьогодні говоримо з керівником аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» Олександрою Бондарською.

«Звичайно, вся ця ситуація на ринку кормів позначається на собівартості продукції тваринництва, передусім м`яса, – наголошує Олександра Бондарська. –  Ясна річ – питання не лише в кукурудзі. Оскільки в нас відбувається здорожчання практично по всіх сільськогосподарських культурах, які й створюють ядро витрат на годування худоби.

Якщо дивитися, що близько двох третин собівартості вирощування свинини складають витрати на годування, то ці 60-65 відсотків припадають саме на зернові культури – ячмінь, пшеницю, також і на кукурудзу.

Частина господарств використовує більше кукурудзи, частина – більше пшениці. Це залежить, звичайно, від самого господарства, від їхньої рецептури годування.

Проте те, що ситуація на ринку зерна напряму впливає на ситуацію у тваринницьких галузях, – це факт. Оскільки витрати на зернові культури складають близько 45 відсотків сукупної собівартості виробництва продукції тваринництва”.

Отже, профільні асоціації написали прем`єру Денису Шмигалю листа з проханням внести деякі зміни до меморандуму, який щороку підписують учасники аграрного ринку та Мінекономіки про граничні обсяги експорту зернових.

В листі висловлюється прохання узгодити річні обсяги експорту кукурудзи.

Але не так давно зі свого боку Мінекономіки заявляло, що не бачить гострих причин для коригування в меморандумі обсягів експорту і пшениці, і кукурудзи в нинішньому сезоні. В Міністерстві також наголосили на тому, що очікують на прогноз виробництва кукурудзи у 33 мільйони тонн, але, мовляв, до кінця року все буде видно.

Яка ж ситуація складається насправді з виробництвом кукурудзи? Чи можна спрогнозувати остаточні цифри щодо виробництва кукурудзи?

«Наскільки я розумію, наразі фактичний збір кукурудзи суттєво поступається тому прогнозному значенню, на яке орієнтувалися в Мінекономіки на початку року, коли складався цей меморандум, – говорить пані Бондарська. – Відповідно ми й звернулися до представників влади, щоб це орієнтовне число переглянули й відповідно переглянули свої очікування стосовно експорту кукурудзи.

Наше прохання полягає не в тому, щоб обмежити експорт кукурудзи. Ми не хочемо стояти наперекір зовнішній торгівлі».

Але ж якою може бути альтернатива? Кормова кукурудза дуже жваво продається за кордон і її не вистачить нашим тваринникам.

«Гадаю, що в Україні достатньо експертів аграрних ринків, достатньо фахових спеціалістів, щоб знайти компромісне рішення. Серед цих компромісних рішень може бути й надання державних гарантій під кредитування агровиробників. Щоб вони мали можливість за рахунок кредитних коштів зробити необхідну заготівлю зернових культур, якими вони годуватимуть худобу», – підбиває підсумок експерт.

Нагадаємо, В Україні падає рентабельність виробництва молока.

Також раніше ми написали про те, що аномальна спека літа 2020 року стала причиною зростання цін на молоко та інші молочні продукти.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу