«Система ПСО дозволила стабілізувати фінансовий стан учасників ринку електроенергії» – експерт

Поділитися:

Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” подала до Міністерства енергетики фінансовий план на 2021 рік.У разі його затвердження підприємство зможе отримати прибуток і розрахуватися з боргами, щоб продовжити реалізацію важливих технічних і соціальних проектів. У прес-службі відзначили, що фінансовий план ДП «НАЕК« Енергоатом »на 2021 рік підготовлений, виходячи з моделі фінансового ПСО, і розрахований за умови продажу 100% продукції компанії на всіх сегментах ринку електричної енергії.

Як нагадали в компанії, обов’язки ПСО уряд поклав на Енергоатом в червні 2019 року. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 05.06.2019 р №483 85% електроенергії, що виробляється українськими атомними станціями, компанія повинна була продавати за собівартістю державному підприємству-посереднику. В даний час 50% вироблюваної електроенергії Енергоатом віддає ДП «Гарантований покупець» за ціною 1 коп / кВт.

Механізм ПСО розглядався урядом як тимчасовий, і термін дії чинного положення закінчується 31 грудня 2020 року.

Фінансовим планом ДП «НАЕК« Енергоатом »на 2021 рік (у Відповідно до прогнозного балансу, затвердженого Міністерством енергетики 4 листопада 2020 року) передбачено відпуск 69 923 млн кВт-год електроенергії АЕС, що на 1418 млн кВт-год менше прогнозного показника 2020 року.

У той же час чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) передбачено в обсязі 78 046,9 млн грн, що на 31 385,9 млн грн, або 67,3%, більше прогнозного показника на 2020 й рік.

Свою думку з приводу ситуації, що склалася висловив Олег Слободян, заступник керівника департаменту комунікацій «Енергоатом».

“Крайня зміна системи ПСО, коли Енергоатом почав продавати електроенергію Гарантованому покупцю в рамках ПСО по 1 копійці, а решту 40 на ринку двосторонніх договорів. Ця система була запропонована Енергоатомом як тимчасова, і дала позитивний ефект для стабілізації фінансового стану компанії.

Проблема була в тому, що ГарПок, якому віддавав Енергоатом електроенергію по собівартості, не розраховувався з Енергоатомом, що спричинило утворення близько 9 млрд гривень боргів лише цього року. Для того, щоб не примножувати ці борги та не збільшувати фінансове навантаження, Енергоатом запропонував 50% віддавати по 1 копійці, але інші 50% електроенергії будуть продаватися на ринку двосторонніх угод. Адже раніше цього права Енергоатом не мав.

Ця ситуація позитивно вплинула на фінансовий стан компанії. Система ПСО на наступний рік ще не визначена, а постанова уряду, яка діє з травня 2019 року, термін її закінчується 31 грудня 2020 року” – говорить експерт.

На думку, Олега Слободяна, для Енергоатому було б найвдалішим варіантом, повернутися до ситуації, яка була до травня 2019 року тобто торгувати на усіх сегментах ринку, і таким чином заробити необхідні кошти, щоб розрахуватися з боргами і вийти в якийсь сталий прибуток для подальшого у галузі.

“Нумо розкладімо все по полицях. Енергоатом виступає за корпоратизацію, більше того, ми виступили ініціатором цього процесу, і на жаль, тривалий час потрібно було доводити в Міненерго необхідність корпоратизації такої великої державної компанії, як Енергоатом. Нарешті, коли Міністерство енергетики погодилося з самим фактом корпоратизації, тут з’явилися передумови для того, що намагаються воза ставити поперед коня, як то кажуть в народі.

Процес корпоратизації вівся з урахуванням міжнародного досвіду і з вже готовими напрацюваннями. Там все прописано. Спочатку все потрібно закріпити на законодавчому рівні, має бути акт з цього приводу, а потім вже починається корпоратизація та створення наглядової ради. Однак, зараз ми бачимо, що декілька позицій перескакуються та першою позицією ставиться запровадження Наглядової ради. Але купа організаційних питань залишається без відповіді” – зазначає експерт.

Олег Слободян вважає, що Енергоатом зацікавлений у плідній співпраці та активному діалозі  з Міністерством енергетики. Але оскільки такого діалогу не було, то на жаль, Енергоатом вимушений був виступити з ініціативою, аби компанія була підпорядкована на пряму Кабінету міністрів. Відклику на пропозиції, сприяння в роботі з боку Міненерго компанія не бачила.

“Навіть при таких складних відносинах, які зараз склалися між Енергоатомом та Міністерством енергетики, впродовж останніх місяців ця розмова була. Вона розвивалася за синусоїдою, коли були періоди взаємного розуміння та підтримки, а були періоди, коли не було жодних точок перетину. Ми за те, щоб динаміка цього діалогу завжди була на вищому щаблі. Ми за зміну принципу цих відносин. Як буде прізвище міністра Міненерго, для компанії неважливо. Головне, щоб міністр розумів державні інтереси, ставив їх першочергово, а державна компанія розвивалася не за дискримінаційними умовами” – резюмує фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу