«Розділ «Укрнафти» – це відстоювання інтересів держави чи спроба показати це» – експерт

Поділитися:

Збори акціонерів ПАТ «Укрнафта», призначені 23 грудня, не відбулися. Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України», якій належить 50%+1 акція, Юрій Вітренко.

Як повідомлялося, попередні збори, призначені на 30 листопада, також не відбулися через відсутність кворуму: для участі в них зареєструвалося всього 1,1% від загальної кількості акціонерів компанії.

На цих зборах планувалося розглянути питання розподілу активів «Укрнафти» між НАК «Нафтогаз України» та міноритаріями – екс-власником ПриватБанку Ігорем Коломойським та його партнерами. Спочатку пропонувалося частину активів «Укрнафти» передати до статутного капіталу створеного нею ТОВ «Укргазактив» з подальшою купівлею НАК у ній 100% частки за рахунок його частки в «Укрнафті».

«Аргументація необхідності поділу «Укрнафти» включає підготовку «Нафтогазу» до публічного розміщення акцій, залучення міжнародних партнерів, реалізацію ресурсного потенціалу «Укрнафти». “Нафтогаз” вважає, що це буде легше робити, якщо “Укрнафта” не буде пов’язана з Ігорем Коломойським», – зазначили у НАК.

Питання розділу ускладнене також судовою суперечкою між «Укрнафтою» та «Нафтогазом» щодо кількох мільярдів кубометрів газу, а також міжнародним арбітражем з міноритаріями.

Подробиці теми розповів представник компанії Concorde Capital Олександр Паращій в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Те, як зараз формує поділ НАК «Нафтогаз» – це фактично розподіл активів на нафтові та газові. Газові активи будуть передані самому Нафтогазу, а нафтові будуть в управлінні у Коломойського на переоформленні. З бюджету не виділятимуться жодні гроші. Компанія «Нафтогаз» самостійно проводитиме всі потрібні оплати й український бюджет не буде в цьому задіяний. Я хотів сказати, що не лише сам «Нафтогаз» зараз зацікавлений у такому розподілі. Коломойський тут теж має власний інтерес. Тому що зараз діють американські санкції щодо Коломойського та ведуться відповідні кримінальні справи», – сказав він.

Він уточнив, що наразі український олігарх намагається врятувати свій нафтовий бізнес від американської правоохоронної системи. За його словами, такий розділ – це лише імітація з боку держави, яка хоче показати, що нібито захищає українців.

«Коломойському треба вивести свій нафтовий бізнес окремо. Так у нього буде відкрита можливість створення вертикально інтегрованого холдингу. Цей видобуток буде оформлено на нові юридичні особи та офшорні компанії. Ми створюємо олігарху можливість створити свій видобуток нафти та об’єднати весь свій бізнес. Щобільше, до цього дуже багато питань. Оскільки угоди закриті, додаткової інформації немає, ми можемо посилатися лише на кулуарні розмови. Не без смаку сильної корупції. І дуже багато відповідних питань до НАБУ та ДБР», — зазначив він.

Раніше компанії «Укрнафта» дозволили не сплачувати до державного бюджету податок на прибуток у розмірі майже 4,3 млрд грн. Таке рішення Окружного адміністративного суду від 16.11.2021.

«Укрнафта», контрольована олігархом Ігорем Коломойським, Податкова служба донарахувала податок після перевірки інформації, задекларованої у звітності компанії за минулий рік.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу