«Російський газ обійде по трубопроводу всю Європу, а потім дійде до України – такі перспективи» – експерт

газ
Поділитися:

У Оператора ГТС заявили, що зірвати запуск російського газопроводу може ряд факторів, які мають прямий зв’язок з можливістю потрапляння «Газпрому» під санкції США. Тому очікування, що до осені «Газпром» зможе запустити російський газопровід «Північний потік-2» надмірно оптимістичні. Про це заявив генеральний директор Оператора ГТС.

Він висловив припущення про те, що рішення Європейського суду правосуддя в Люксембурзі за позовом Польщі з приводу використання «Газпромом» 100% потужності німецького газопроводу OPAL, що є європейським продовженням газопроводу «Північний потік», може стати прецедентом, який відкриє можливість обмежити для «Газпрому» використання потужностей іншого газопроводу – EUGAL, що своєю чергою є німецьким продовженням «Північного потоку-2».

Крім того, серйозною проблемою можуть стати складності при сертифікації газопроводу через ризики потрапити під санкції США.

«Газпрому тепер потрібно шукати компанію, яка захоче сертифікувати цей газопровід, ризикуючи потрапити під санкції США. Без сертифікації ніхто в Європі не дозволить його запускати. Сертифікація – це підтвердження якості робіт. Ні сертифікації – немає гарантії, що трубопровід надійний», – вважають в компанії «Оператор ГТС».

Єдино прийнятним для України варіантом компенсації від Росії за запуск «Північного потоку-2» є новий контракт на транзит газу на 45-50 млрд кубометрів газу в рік на наступні 15 років.

Подробиці теми розповів економіст-міжнародник Руслан Осипенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді шлях з цієї ситуації буде дуже складним. Потрібно зрозуміти те, що в кінцевому підсумку «Північний потік-2» запрацює і втрати всієї України, навіть не конкретно «Оператора ГТС», будуть дуже сильними. Бюджетна сфера недорахується великої суми грошей і звичайно ж від цього постраждають люди. Тому цю проблему потрібно вирішувати системно, потрібен чіткий план, який би прогнозував всі найважливіші аспекти. Потрібно щоб всі наші відомства і міністерства отримали чіткі завдання на цей рахунок і надалі несли відповідальність за їх виконання. Але ми до останнього сподівалися на наших міжнародних партнерів і розраховували, що американці зможуть зупинити «Північний потік-2» і хоч трохи, але газ все ж буде йти транзитом через Україну», – сказав він.

Експерт сказав, що в кінцевому підсумку російський газ буде через довгий шлях транзиту обходити Україну, забезпечуючи газом всю Європу завдяки новому хабу в Німеччині.

«Проблема буде серйозною. Мало того, що ми втратимо через транзит близько 1,5 млрд доларів рік. Адже ніхто не згадує зараз про те, що нам потрібно буде ще й консервувати цю газотранспортну систему з власного «порожнього» кишені. Схема буде простою. Адже раніше газ йшов з Росії в Європу через Словаччину та австрійський хаб. Але зараз для того, щоб компенсувати Австрії гроші за те, що вона втратить транзит через Україну – її взяли в консорціум «Північного потоку-2». І країна буде там отримувати свої гроші. Як наслідок, Німеччина стане новим хабом і сама конфігурація зміниться. В ЄС готувалися до цього і вони побудували між собою так звані інтерконнектори, з’єднали їх трубами, побудували нові газові сховища. Але ми до цього не готувалися, у нас навіть немає інтерконнектора для того, щоб брати цей газ у Німеччині та повертати в Україну. Ось і виходить, що російський газ буде обходити Україну через Німеччину, потім обійде всю Європу і тільки тоді повернеться до нас. З огляду на такий довгий шлях транзиту, цей газ буде в кінцевому підсумку для України, як золотий, за своєю вартістю», – резюмував він.

Нагадаємо, що російський проект з будівництва газопроводу «Північний потік-2» готовий на 99%.

За інформацією російських ЗМІ, які посилаються на оператора проекту Nord Stream 2 AG, трубоукладальних судном «Академік Чеський» повністю виконані заплановані роботи. Зараз же продовжує свою роботу на заключному ділянці проекту – трубоукладальних баржа «Фортуна».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу