Річкова риба може виявитися дефіцитом

Поділитися:

Мінус 70% популяції річкової риби за період з 2013 по 2021 рік. Якщо тенденція скорочення продовжиться, то вже до 2024 року Україна змушена буде закуповувати річкову рибу за кордоном.

Тому єдиним вирішенням проблеми залишається посилене фінансування селекції.

Таку думку озвучив директор Інституту рибного господарства, про що повідомили в Академії аграрних наук. При цьому фахівець називає дві головні причини, що призвели до такого високого скорочення популяції річкової риби.

До першої він відносить – природну, а до другої – антропогенну (вплив людської діяльності).

Експерт вважає, щоб уникнути майбутніх зайвих витрат на імпорт річкової риби, уряд має вже розпочинати програми, які передбачають підтримку селекції та відтворення продукції.

За його словами, необхідно створити запаси, що в два-три рази перевищують існуючі показники. Якщо це не врахувати або не оновити маточний матеріал хоча б один раз, рибна галузь в Україні зрушить назад на 7-8 років.

Директор Інституту впевнений і в іншому: інвестувавши в рибну галузь, Україна може не лише повністю забезпечити населення власною продукцією, а й успішно зайнятися експортом: «Власної популяції Україні цілком достатньо. Більше того, ми здатні збільшити її в рази та експортувати».

Водночас, згідно з даними Держстату, в Україні в період із січня по червень 2021 року виготовлено 7 580 т готових продуктів та консервів з риби. Це на 45% більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

Раніше ми також писали про те, що Кабмін збільшив штрафи за незаконний вилов риби.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу