Регулятор розширив повноваження інкасаторів

Поділитися:

В Україні вчергове розширили повноваження інкасаторських компаній. Йдеться про питання їх взаємодії з банками щодо операцій з готівкою.

Таке рішення ухвалив Національний банк, інформує його пресслужба. Підтримана постанова від 24 грудня 2021 року № 151 «Про затвердження Змін до Положення про порядок взаємодії юридичних осіб, що здійснюють операції з оброблення та зберігання готівки, з іншими юридичними особами».

Тепер ліцензовані інкасаторські компанії можуть на договірній основі передавати готівку фінустанові, що знаходиться у сховищі інкасаторської компанії чи якомусь іншому банку, підкріплювати безпосередньо каси фінустанов, пунктів обміну валют, банкомати готівкою банку, що знаходиться на зберіганні в інкасаторській компанії.

Також дозволено здійснювати перекази власних коштів на спеціальний рахунок і повертати власні кошти зі спецрахунку на поточний рахунок.

Окрім того, можуть здійснювати обмін готівки (банкноти на монети) за заявкою клієнтів у касі.

Постанова також передбачає, що банки, котрі обслуговують інкасаторські компанії (розрахункові банки), мусять виконувати функції суб’єкта первинного фінансового моніторингу щодо операцій з готівкою, тоді як інкасаторські компанії – звітувати розрахунковим банкам на їхній запит про проведені готівкові операції.

Як очікується, це має посприяти подальшому вдосконаленню процесів аутсорсингу у готівковому обігу, підвищити контроль та прозорість операцій з готівкою інкасаторських компаній.

Постанова набуде чинності з березня 2022 року.

Раніше повідомлялося, що обсяг іноземних інвестицій за період 2021 року, за даними Національного банку України, складе щонайменше 6,5 мільярда доларів.

Національний банк 9 грудня ввів у обіг пам’ятну монету «Рік Тигра». Її номінал становитиме 5 гривень, як кажуть у НБУ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу