Рада ухвалила проєкт закону про систему накопичення електроенергії

Поділитися:

Український парламент ухвалив законопроект №5436-д про систему накопичення електроенергії. Його підтримали 242 народних депутати у першому читанні.

Мета закону під назвою «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії» – законодавче врегулювання діяльності з накопичення енергії, а також визначення статусу систем накопичення енергії та оператора системи.

Відомо, що документ вносить зміни щодо поширення повноважень регулятора на діяльність з накопичення енергії до законів «Про ринок електричної енергії» і «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Законопроект, зокрема, вводить нові терміни, такі як: система накопичення енергії, оператор системи накопичення енергії і повністю інтегровані елементи мережі; передбачає появу нового учасника на ринку електроенергії, а саме – оператора системи накопичення енергії, визначаються його права/обов’язки; врегульовує питання ліцензування діяльності щодо накопичення енергії;
врегульовує питання можливого використання системи накопичення енергії споживачами та виробниками електроенергії, зокрема, виробниками електрики за так званим «зеленим тарифом»; встановлює загальну заборону для оператора системи передачі і операторів систем розподілу здійснювати діяльність щодо накопичення енергії.

Раніше ми повідомляли, за словами експертів, у ЄС майже у кожній енергетичній компанії є частка держави, тоді як в Україні вона в руках однієї людини.

Також ми писали, що в Україні розпочалися віялові відключення електроенергії. Зокрема, Київська область та інші регіони можуть залишитись без світла. В окремих регіонах світло будуть відключати майже на весь день.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу