«Прогнозована інфляція в Україні на 2022 рік – 9-9,5%» – експерт

Поділитися:

Правління Національного банку України переглянуло прогнози щодо інфляції та дійшло висновку, що до кінця 2022 року вона становитиме 7,7%. І це при тому, що у попередньому прогнозі регулятора йшлося про 5%, а при ухваленні держбюджету у Верховній Раді розраховували на 6,2%.

Впоратися з інфляцією цілком за допомогою того ж підвищення облікової ставки (яку НБУ вже підняв до 10% і в березні 2022 року збирається підняти до 11%) НБУ не вийде. Занадто вже багато факторів, що від нього не залежать. Наприклад, висока вартість ключових товарів на зовнішніх ринках (нафта, газ та інші енергоносії).

«Світові ціни на енергоносії залишатимуться високими довше, ніж очікувалося раніше… Зберігається і великий ціновий тиск з боку країн – торгових партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень», – пояснювали НБУ.

Подробиці теми розповів фінансовий експерт сайту «Мінфін» Олексій Козирєв в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я сказав би, що треба дивитися на цю проблему з двох сторін. Національний банк за своєю суттю завжди має бути трохи оптимістичнішим, а міжнародні компанії зазвичай займають більш середню позицію. Тепер поговоримо об’єктивніше. Я все-таки прогнозував би рівень інфляції десь у районі 9-9,5%. Тобто – це набагато більше, ніж прогнозують НБУ та аналітики фондового ринку. Чому так? Наразі, якщо дивитися на динаміку останніх подій, то розклад складається далеко не на користь України. Звісно ж насамперед на ситуацію впливають ціни на енергоносії. Станом на 18 січня барель нафти торгується за ціною 87,5 доларів, коли як нещодавно ми бачили ціни по 50 доларів, а на момент початку пандемії взагалі був нульовий рівень», — сказав він.

Також експерт прокоментував, чому український уряд не поповнив резерви нафти тоді, коли для цього була вигідна можливість. Адже під час початку пандемії коронавірусу це було досить реально. Щобільше, Україна навіть мала додаткові потужності для створення резерву газу та нафти.

«Я думаю, що наші чиновники просто вчасно не змогли зорієнтуватись і відповідний процес узгодження просто затягнувся. Бо якщо говорити чесно, то в той період, коли відбулася пандемія, і по газу, і по нафті відбувся різкий обвал. Також стався великий брак нафтосховищ і багато людей просто доплачували за те, щоби десь зберігати нафту. У цей момент Україна мала вільні площі для закачування газу та нафти. І якби країна не побоялася витратити зайві гроші на цю операцію, то потім можна було б просто переробити цю нафту та отримати дешевший бензин. Тоді, звичайно ж, ситуація з вартістю енергоносіїв не так би вдарила по нашій країні й вартості цінників. Плюс це додало б нам певне зростання ВВП», – сказав він.

Раніше у Національному банку попередили українців, що тарифи у 2021 році на житлово-комунальні послуги вимагатимуть корекції у бік збільшення.

Як пояснюють у Нацбанку, така необхідність продиктована підвищенням цін на енергоносії у світі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу