«Пріоритетний допуск до аукціонів з продажу металобрухту виключно грошове питання», – експерт

Поділитися:

«Укрметалургпром» все більше приділяє уваги підприємствам, які належать до бізнес-структур Рината Ахметова та Віктора Пінчука і пропонує надати виробникам металургійної продукції пріоритетний допуск до аукціонів державних корпорацій. На якій підставі компанія вимагає чергових пільг для своїх металургів і якими можуть бути наслідки для інших учасників ринку? Зокрема, найбільше це вплине на компанію «Укрзалізниця».

Подробиці теми розповів ексдиректор з розвитку бізнесу «Укрзалізниці» Андрій Рязанцев в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, на сьогодні продаж металобрухту є повноцінним ринковим процесом, який регулюється виключно державною системою «Prozzoro». Наразі говорити про те, що зараз хтось використовує окремі пільги складно.

Він пояснив, що в разі впровадження таких пільг компанія “Укрзалізниця” швидше за все не зможе залишатися таким же великим гравцем ринку. Також компанія буде обмежена в тій ситуації, коли від неї зажадає повинні експорт металобрухту.

«Друге питання полягає в тому, що у компанії зникне можливість максимізувати свій дохід роблячи дрібні лоти металобрухту і продаючи частину з них дрібним клієнтам, які зазвичай завжди за це готові заплатити більше», – сказав експерт.

Також він звернув увагу й на зворотну сторону медалі, зазначивши, що при процесі попадання металобрухту саме на українські підприємства ресурси більше не будуть розкрадалися для організації контрабандних постачань за кордон.

«Тобто ми отримаємо ефект від тієї доданої вартості, якої нам вдалося досягти в країні», – сказав він.

Також експерт прокоментував саму актуальність вимог з боку «Укрметаллургпрома», який аргументує свою вимогу стосовно пріоритетного допуску до аукціонів з металобрухту для більших українських виробників.

«Якщо ми говоримо про пріорітезацію за умови однакової ціни, то в цій ситуації я не бачу проблеми. Тому що якщо на сьогоднішній день у нас є реальний виробник, який безпосередньо завдяки свого провадження створює на полях України додану вартість, то це буде тільки плюс для країни. Якщо на Prozzoro буде однакова ціна, то тоді можна робити пріоритетність на підставі гарантованого листи. Але це виключно тоді, коли суть питання не стосується цінових параметрів», – вказав Рязанцев.

При цьому раніше частину з таких аукціонів за даними Prozzoro виграли невідомі компанії-посередники. Зокрема, металургійна компанія Інтерпайп, яка є учасником «Укрметаллургпрому», раніше заявляла про купівлю з боку компаній-посередників на аукціонах «Укрзалізниці» великих партій металобрухту чорних металів і категорично виступала проти практики доступу до трейдерів. Залишається питання, чи є тут реальний підтекст і чи відповідає це українському законодавству? Або ж суть питання полягає в конкуренції.

«Це питання грошей. Коли внутрішня ціна 200, а світова 300. Ось вам уже сто доларів різниці. Питання стоїть в тому, щоб сьогодні ми отримали тих гравців, які готові запропонувати продаж металобрухту не тільки українським підприємствам, які хочуть викуповувати його у «Укрзалізниці». Це дуже турбує наші підприємства, адже тоді ціни можуть підвищитися і дійти до світового рівня. От і все. Тому я й наголошую, що якщо пріорітезація буде при однаковій ціні – питань немає. А не так, що спочатку все буде за тією ціною, яку теоретично хоче виробник, а вже потім тільки будуть допускатися інші компанії. З моєї точки зору така модель призведе лише до того, що тоді державні підприємства буде недоотримувати доходи, а приватні підприємства, які будуть займатися переробкою або купівлею метала отримуватимуть прибуток фактично з нічого. Тому що вони будуть купувати металобрухт дешевше від ринкової вартості. Звичайно ж свого виробника потрібно підтримувати, але не такими методами», – навів приклад фахівець.

Нагадаємо, що в країні падає виробництво сталі. Виплавка скорочена більш ніж на 6%, а якщо говорити в цифрах – це майже 14 млн тонн. Дані складені за звітами ОП «Укрметалургпром».

За період з січня по кінець липня поточного року по всій країні було вироблено понад 13,5 мільйона тонн чавуну. У порівнянні з 2019 роком це на 0,9% менше.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу