Президент підписав указ про податкову амністію

Поділитися:

Глава держави Володимир Зеленський узаконив одноразове добровільне декларування фізичними особами своїх активів. Йдеться про підписання закону № 1539-ІХ, який вносить зміни до Податкового кодексу й інших законів щодо стимулювання детінізації доходів і підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізособами належних їм активів, а також сплати одноразового збору до бюджету.

Необхідність появи такого закону мотивували потребою виведення доходів з тіні, що, відповідно, сприятиме залученню в економіку додаткових ресурсів.

Згідно з цим документом, громадяни можуть подати одноразову добровільну декларацію, де будуть вказані неоподатковані активи, що їм належать, до початку наступного року. При цьому, закон не вимагає уточнення джерел походження задекларованих активів. Це можуть бути: валютні цінності, окрім готівки, цінні папери, рухоме/нерухоме майно (у тому числі недобудовані об’єкти), частки у майні юросіб вітчизняних чи іноземних.

Декларант муситиме сплатити такий процент збору: 5% – з валютних цінностей на банківських рахунках та з активів, зареєстрованих в Україні; 9% – з валютних цінностей на іноземних банківських рахунках та закордонних активів; 2,5% – з номінальної вартості українських держоблігацій, придбаних з вересня 2021-го по серпень 2022-го.

Громадянину, який відзвітує про це у декларації та сплатить відповідний збір, гарантують звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, і нерозголошення інформації у деклараціях (лише за рішенням суду).

Також президент підписав закон № 1542-ІХ, який системно пов’язаний із попереднім законом.

Нагадаємо, що ВР прийняла закон у другому читанні, а також в цілому, про податкову амністію 3 липня 2021 року.

Раніше ми писали, що МВФ зацікавилися законом про податкову амністію.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу