«Представників МВФ хвилює те, що відбувається в кулуарах Нацбанку» – оглядач

Поділитися:

Дефіцит державного бюджету України повинен повернутися на допандемічний рівень, як тільки відновиться економіка та завершиться пандемія, повідомив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман в інтерв’ю українським ЗМІ

“Як тільки пандемія припиниться і економіка відновиться, фіскальний дефіцит повинен буде повернутися на допандемічний рівень. Це важливо для забезпечення довіри до економіки України і скорочення потреб України в запозиченнях”, – сказав він.

Люнгман підкреслив, що сильна фіскальна позиція дає Україні можливість забезпечити бюджетний стимул в разі майбутнього спаду.

“Так що питання має полягати не в тому, чи повинна Україна зменшити фіскальний дефіцит, а в тому, коли це потрібно зробити. І для цього вже зараз потрібно мати чіткий план, як це буде відбуватися, в тому числі за допомогою добре продуманих податкових заходів “, – вказав Йоста Люнгман.

Також, Міжнародний валютний фонд (МВФ) скептично ставиться до ідеї податкових амністій ​​в цілому, оскільки в довгостроковій перспективі вони шкодять стягнення податків.

Як підкреслив глава представництва Фонду в Україні, ключовою метою МВФ є відновлення стійкої фіскальної політики, що потребують обмеження витрат і збереження рівня доходів на нинішньому рівні.

Також, В МВФ назвали неефективним способом субсидування домогосподарств повернення до контролю над цінами на природний газ. Такий крок може привести до зловживання ресурсами через корупцію і стримування впровадження енергоефективності.

Збереження системи інфляційного таргетування і режиму гнучкого курсоутворення є ключовою частиною програми stand by для України.

За словами Люнгмана, збереження цих реформ (організаційної та інституційної реформ Нацбанку) і постійний прогрес у зміцненні НБУ є ключовою частиною нинішньої програми stand-by з Україною. Зокрема, з позицій економічної політики це означає збереження системи інфляційного таргетування і режиму гнучкого курсоутворення.

Глава представництва уточнив, що ключові досягнення Нацбанку включають переорієнтацію грошово-кредитної і валютної політики, очищення банківського сектора, модернізацію банківського регулювання і нагляду, а також посилення системи протидії відмиванню грошей.

Представник Фонду зазначив, що Україні важливо продовжувати посилення банківського регулювання і нагляду для забезпечення безпеки банківської системи і можливості продовжувати кредитування домогосподарств і компаній.

За словами Люнгмана, надзвичайно важливо захистити НБУ і його персонал від надмірного зовнішнього тиску, оскільки політика, яка однозначно сприятиме економічній стабільності і добробуту українського народу, не завжди буде користуватися широкою популярністю.

Свою думку з цього приводу висловив Петро Шевченко, фінансовий оглядач.

“Зараз є багато маніпуляційної інформації в ЗМІ, про те, на якому етапі проходять переговори України з МВФ. Тому, я думаю, що інтерв’ю Люнгмана українським журналістам було якимось сигналом, щоб вказати на конкретні проблеми і теми, які зараз обговорюються МВФ і українською владою “, – говорить експерт.

Петро Шевченко впевнений, що ця інформація була оприлюднена для суспільства і ЗМІ, адже влада розуміє, що потрібно робити. Минула місія МВФ закінчилася нічим. Тому Люнгман розповів про ті проблеми, які вирішуються зараз.

“МВФ не подобається, що українська влада намагається йти популістськими кроками і обмежувати ціни на газ для населення. Це не ринковий метод.

Крім того, представники МВФ неодноразово відзначали, що реформа банківського ринку стала можливістю, проходити коронакризу. Тепер же міжнародну організацію хвилює нинішня ситуація. Зараз ми продовжуємо користуватися траншами програми МВФ, але звільнення Смолія досі “відгукується” нинішньої влади “, – говорить фахівець.

Петро Шевченко зазначає, що з того моменту, як поїхали представники МВФ, ситуація не покращилася. Проблема не вирішена, тому вихід, як це зробити, повинна знайти влада.

“Я думаю, що деякі позитивні моменти від виходу ціни на газ на ринковий рівень будуть. Але ситуація неоднозначна. Влада бачила цю ситуацію ще на початку осені, однак вирішувати це питання почали вже пізно. МВФ більше хвилює те, чи готова влада не робити таких кроків “, – резюмує експерт.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу