«Понад 250 підприємств в Україні виробляє сільськогосподарську техніку» – експерт

Поділитися:

У 2021 році уряд продовжує реалізацію відновленої в 2017 р Державної програми часткової компенсації вартості вітчизняної техніки і обладнання для АПК, яка мала на меті збільшення попиту на вітчизняну техніку, підтримку вітчизняного машинобудування та зменшення залежності від імпорту. У цьому році на ці цілі заплановано витратити з держбюджету 1 млрд грн.

Відзначається, що в 2017 р з 550 млн грн, передбачених бюджетом на цю програму, було використано лише 34,1 млн грн. У 2018 році з 955 млн грн було використано 912,8 млн грн або 96%.

«У 2019 попит був надзвичайно великий – від аграрних підприємств надійшло 7 260 заявок на компенсацію придбаної техніки. В результаті з запланованих на 2019 681,8 млн грн було використано 640,8 млн грн, а ще 565 млн грн компенсовано з бюджету 2020 року. Аграрії за період грудень 2019 і січень-листопад 2020 придбали 14 946 одиниць техніки на суму 4,332 млрд грн з ПДВ », – повідомили в Інституті аграрної економіки.

Свою думку з цього приводу висловив Олександр Захарчук, доктор економічних наук, професор, завідувач відділу інвестиційного і матеріально-технічного забезпечення Інституту аграрної економіки.

«На сьогодні виробництвом аграрної техніки займається більше ніж 250 підприємств, саме в переліку вітчизняної техніки і обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок бюджетних коштів присутні 210 виробників. Тобто переважна більшість підприємств вітчизняного сільськогосподарського машинобудування.

В першу чергу ми маємо виробництво тракторів, вантажних автомобілів, плугів, культиваторів, дискових борін, обприскувачів, а також різні кукурудзозбиральні, зернозбиральні машини », – говорить експерт.

Олександр Захарчук відзначає, що українська техніка займає досить незначну частку на ринку, приблизно 15-20%. Все інше – іноземна сільгосптехніка.

«Треба зазначити, що ще з радянських часів сільськогосподарських господарське машинобудування було направлено на виробництво техніки для великих і середніх сільськогосподарських підприємств. А приватні підприємства взагалі не розглядалися, як споживачі такого виду техніки.

За останні 20-30 років ми втратили багато. Наші сільськогосподарські машинобудівники не йшли в ногу з науково-технічним прогресом, не мали останніх передових рішень, як в розвинених країнах. Сьогодні навіть наші сусіди – Білорусь, Польща нас обігнали в цьому питанні », – каже фахівець.

Олександр Захарчук впевнений, що майже 80 000 тракторів було завезено в Україну. Більшість з Китаю, Польщі та Білорусі. З Китаю в основному надходить малопотужна техніка. З інших країн імпортуємо Високопотужний техніку, і багато хто з неї є вживаною.

«Можливо важко спрогнозувати майбутні відносини України і Білорусі. Але розрив торгових відносин не вигідний жодній з країн. Адже Білорусь втратить стабільне джерело валютної виручки, а українські аграрії втратять досить недорогий трактор вироблений в Білорусі.

На жаль, замінити білоруські трактори вітчизняними ми не зможемо. Тому цю нішу тоді просто займе Китай », – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу