«План виходу з кризи від уряду – це реферат другокурсника», – експерт

Поділитися:

У деяких регіонах України почав діяти адаптивний карантин. Кабінет міністрів України постійно звітує про те, як країна буде поступово виходити їх нього, однак немає ніякої інформації про те, як рятувати після цього економіку. За попередніми розрахунками через карантин Україна втратить 53 мільярди доларів.

Економічний експерт Олег Пендзин не погоджується з такими розрахунками.

«Цифра явно завищена і носить піар-відтінок. Така собі страшилка для пересічного споживача і громадянина. Світовий банк та МВФ оцінили втрати української економіки на рівні 4,5 – 6% від валового внутрішнього продукту (ВВП). Грубо кажучи, зараз ВВП становить 130 мільярдів доларів. Якщо взяти 4,5 – 6% від цієї суми – отримаємо 7-8 мільярдів доларів. Саме так оцінюють економісти втрати української економіки від пандемії», – розповів Пендзин.

Проте, економісти не бачать розгорнутого плану виходу з економічної кризи.

«Пообіцяти створити пів мільйона робочих місць – це не програма виходу з кризи, а піар», – каже експерт.

Уряд анонсував, що на боротьбу з наслідками пандемії готовий вкласти 1,4% від ВВП. Хоча та ж Німеччина вкладе 30%, США – 15%, а Сингапур – 12%.

«Такі низькі вливання в економіку не дасть змін в її структурі і не дозволить нам вийти з кризи. Зараз маємо дуже цікавий документ – Програму дій уряду, котрий Кабінет міністрів передав у Верховну Раду. Я ознайомився з цим документом – він схожий на реферат другокурсника. Там немає ніякої конкретики», – каже Пендзин.

Серед основної проблеми уряду – відсутність діалогу з Національним банком.

«От, приміром, у бюджеті заклали курс долара в 29,5 грн. Реальний курс зараз – 27 і він є плаваючим. Це повне неспівпадіння поглядів Нацбанку і уряду. У нас взагалі це проблема всіх попередніх урядів – відсутність спільного бачення та державницької політики разом з Нацбанком. Зараз в інтересах промисловості йде послаблення курсу. Так, це зміцнить експортерів, а підвищення курсу буде зміцнювати спекулянтів та покупців цінних паперів. Тому йде таке собі «перетягування ковдри», – відзначає експерт.

Олег Пендзин прогнозує річну інфляцію в 10%.

“Наша промисловість почала падати ще до епідемії корона вірусу. 3% росту валового внутрішнього продукту ми отримали за рахунок коштів заробітчан. І весь минулий рік ми проїдали ці 3%. Падіння економіки продовжується й зараз. Найбільше відчули це в роздрібній торгівлі та в сфері надання послуг. Навіть аграрний сектор, який минулого року показав ріст на 1%, цього року через погодні умови може отримати 8% мінусу. Тож прогнозоване урядом падіння ВВП в 5% – це дуже оптимістично. Навіть розвинута Іспанія прогнозує своє падіння економіки на рівні 9%”, – розповів Пендзин.

Як повідомлялось раніше, незважаючи на те, що на початку карантину почалося стрімке зростання цін на продукти, зараз воно припинено. При цьому в Національному банку України прогнозують рівень інфляції за підсумками 2020 року на позначці 4-6 відсотків.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу