«Підвищення облікової ставки — логічний крок з боку НБУ», — експерт

Поділитися:

Національний банк України прийняв рішення підвищити облікову ставку на 1 процентний пункт (до 7,5% річних) з 16 квітня.

У повідомленні банку говориться: «Цей крок спрямований на поступове уповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року і повернення її до мети 5% вже в першому півріччі 2022 року».

За підсумками березня 2021 року зростання споживчих цін в річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція — до 5,9%. Динаміка показників перевищила прогноз НБУ.

У Нацбанку пояснили:

«З одного боку, стрімке прискорення інфляції обумовлено в основному тимчасовими факторами — зростанням світових цін на продовольство й енергоносії. Пожвавлення глобальної економіки й ефекти від погіршення врожаїв і далі підштовхували ціни вгору. Значний вплив також мала низька база порівняння.

З іншого боку, фундаментальне інфляційний тиск посилювався через подальше зростання споживчого попиту, зокрема за рахунок підвищення зарплат. Роздрібний товарообіг стабільно перевищував докризові рівні. У лютому він був на 5,6% більше, ніж в аналогічному місяці минулого року. В результаті подорожчання товарів щоденного споживання інфляційні очікування залишаються підвищеними».

Прогноз НБУ передбачає збереження облікової ставки на рівні 7,5% до кінця року. У банку вважають, що цього має бути достатньо для приведення інфляції до мети 5% в першому півріччі 2022 року.

Сергій Пономаренко, ексдиректор відкритих ринків НБУ, говорить про ситуацію так:

«Дія ця була очікуваною. Дискусія була тільки про те, на скільки піднімуть — на 0,5 пункта або на один. НБУ діяв рішуче, це логічний крок».

На сьогодні найкращі фахівці та експерти — саме в НБУ. Там великий Департамент монетарної політики та економічного аналізу. У них є підтримка з боку колег — банків-партнерів, європейських і навіть світових. Коли заходить мова про такі серйозні питання, це не суб’єктивне рішення. Як правило, за підготовкою такого рішення стоїть суто математична робота. Це не велосипед, який винайшли в Україні, він уже давно працює в інших країнах. Звичайно, модель була адаптована для нашої країни, і на все на це впливає пандемія.

«Рішення по ставці вплине на інфляцію місяців через дев’ять», — говорить експерт.

У нас, за словами експерта, відкрита економіка. Україна багато імпортує та експортує, і такі зміни відразу можна побачити по цінах на імпортні товари. НБУ бореться з інфляцією всіма можливими інструментами, це досить позитивно впливає на інфляцію.

Багато цікавого про економіку за наших українських умов, про пандемію, про те, чого чекати в нинішніх умовах, розповів Сергій Пономаренко в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу