«Перші інвестори Луганської області в майбутньому отримають великі прибутки – конкуренції у нас немає» – голова Луганської ОДА

Поділитися:

Минулого року Всесвітній банк погодився виділити 100 млн доларів на відновлення економіки та підприємництва на підконтрольних територіях Луганської області.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

«Ми зробимо все, щоб наші громадяни відчували себе в безпеці, а регіони ставали заможними», – зазначив він.

Гроші виділили в рамках проекту «Східна Україна: возз’єднання, відновлення і відродження» (3В). Програма зосереджена на допомозі Луганській області, яка зазнала економічний спад через війну.

Першу позику в 100 млн виділили для «просвітницької роботи та підтримки розвитку населення, яке зазнало впливу конфлікту». А взагалі проект повинен допомогти в поліпшенні доріг, зв’язку між ринками та послугами, в розвитку сільського господарства та економічного зростання в сільській місцевості.

В рамках проекту повинні створити платформу для співпраці національних, регіональних і місцевих органів влади в реалізації інвестицій. Також за підтримки Світового банку повинна підвищитися обізнаність в інвестиційні можливості Донбасу.

Подробиці теми розповів голова Луганської ОДА Сергій Гайдай в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Для початку я б хотів наголосити на тому, що все-таки Луганська область на сьогодні вже перейшла зі стадії простого існування у воєнний час в стадію відновлення. Можна навіть сказати, що зараз в області відбувається відродження. Якщо проаналізувати Луганську область в довоєнний період, то все одно фінансування галузі завжди відбувалося за залишковим принципом. Тобто сюди гроші не заходили так, як в той же сусідній Донецьк. Якщо говорити про те, що відбувається зараз, то у нас немає «Інтерсіті», немає електрифікації залізниці колії та немає аеропорту, тому навіть потрапити до Луганської області зараз набагато важче. Але у нас є дуже амбітні плани. Ми минулого року зробили більше доріг, ніж за всі минулі шість років, якщо скласти їх разом. В цьому і 2022 року ми плануємо закінчити всі головні автомагістральні шляхи Луганській області й для нас це величезний прорив», – заявив він.

Також фахівець сказав, що зараз міжнародні партнери України проявляють досить велику увагу щодо Луганської області.

«До нас зараз дійсно йде дуже багато уваги: ​​з візитами приїжджають і президенти інших держав і посли групи G-7, і міністри закордонних справ. Тобто йде дуже велика увага з боку наших міжнародних партнерів. І це відбувається не тільки виключно у вигляді якоїсь додаткової уваги, а це вже проявляється в досить практичних для нас аспектах. Можу навести декілька прикладів. Ті ж 100 млн доларів, які ми повинні отримати з боку Світового банку. Ці гроші повинні будуть піти як на відновлення державних доріг, так і на аграрний сектор. Ми плануємо побудувати агрохаби, ветеринарні лабораторії та інші нові об’єкти. Для бізнесу я можу сказати, що все-таки той, хто один з перших зайде сьогодні в Луганську область, той напевно за підсумком і отримає найбільший прибуток, і зможе більше всіх заробити. Поки що у нас немає занадто великої конкуренції, як в інших областях», – сказав Гайдай.

Раніше СБУ розкрила схему завищених тарифів на Луганщині. За версією слідства, організували аферу держслужбовці та топменеджери однієї з приватних фірм.

Протягом 2018-2020 років вони налагодили механізм, за яким школи, лікарні та інші установи отримували платіжки за опалення – за значно завищеними цінами. В результаті афери – держава недорахувалася майже 5 мільйонів гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу