Орендарям землі збільшили податки в 11 разів

Поділитися:

Таке передбачає новий законопроєкт №3131. Зокрема, для фізичних осіб-землевласників
податкове навантаження зросте майже в 11 разів – зі 140 до 1500 грн/га на рік.

Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді для детінізації виробництва  сільськогосподарської продукції. Його завдання –  впровадити мінімальні податкові виплати з кожного гектара землі сільгосппризначення. Розмір виплати становитиме 5% від нормативної вартості землі — на сьогодні це близько 1400-1500 грн/га.

Проте дехто вбачає у проєкті  спробу посилення податкового тиску на власників земель сільськогосподарського призначення, землекористувачів, виробників сільгосппродукції. Адже
особливо відчутним удар буде для тих власників землі-фізичних осіб, які її не використовують, бо
це не є підставою для звільнення від сплати податку.

Також спірним питання буде щодо дрібних селян, які мають до 2 гектарів землі. Вони раніше мали пільгу. Тепер її хочуть скоротити до 50 соток.

Новий законопроєкт № 3131 передбачає, що якщо ти продав чи здав в оренду землю, то зобов’язання платить орендар. Тож для фізичних осіб-землевласників податкове навантаження
зросте майже в 11 разів. А люди, які орендують земельні паї, будуть змушені сплачувати за рік
на 1260 грн більше податків.

Враховуючи, що площа середнього земельного паю в Україні приблизно 4,3 га, для фізособи-орендаря додатковий податковий тягар складе 5,4 тис. грн на рік.

Якщо ж господарство перебуває на спрощеній системі оподаткування і орендує 100 га, то має додатково сплатити до бюджету на 3,85 тис. грн податку більше, а при оренді 1000 га – на 38,5 тис. грн більше, ніж за діючою системою оподаткування.

Наразі, експерти сходяться на тому, що законопроєкт потребує доопрацювання.

Українські суди вже завалені земельними позовами. Термін дії більшості договорів оренди, укладених в 2010-2011 роках, закінчується в 2020-2021 роках. Тому зараз більшість орендарів почали відновлювати ці договори. Але зіткнулися з тим, що далеко не всі орендодавця готові  відновити оренду, оскільки вважають, що тепер ціна землі набагато вище. Тому вони відмовляються від продовження оренди. Як наслідок – українські суди просто завалені земельними спорами.

А депутати тим часом хочуть повернути спецрежим ПДВ для аграріїв.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу