Окупанти в ОРДЛО заборгували 1,6 млн гривень Україні за воду

Поділитися:

Департамент житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації повідомив про те, що борг “ДНР” перед українським комунальним підприємством “Компанія” Вода Донбасу “за рік становить 1,6 млрд гривень

Відомо, що борг має дві складові – різниця в застосовуваних тарифах і щорічна компенсація.

Слід зазначити, що компанія “Вода Донбасу” – це єдиний комплекс, географічно діючий як на підконтрольній, так і на непідконтрольній Україні території Донбасу.

“Так вийшло географічно, що всі джерела питної води знаходяться на півночі Донецької області (перш за все це річка Сіверський Донець), а великі споживачі – в центрі і на півдні області. Тому ще за радянських часів була побудована система питного водопостачання, яка бере початок з річки Сіверський Донець, потім проходить через нині тимчасово окуповану територію, і далі ця вода йде в місто Маріуполь. Тому склалася ситуація, що найбільших втрат компанія “вода Донбасу” несе на підконтрольній території, а левова частка – майже 3/4 води – залишається на окупованій території “, – заявив директор Департаменту ЖКГ Донецької ОДА.

Таким чином, розрахунок боргу “ДНР” компанія веде з двох складових.

Так, в “ДНР” тарифи на воду істотно нижче, ніж тарифи компанії “Вода Донбасу” на підконтрольній території. Розрахункова різниця в тарифі – близько 800 млн грн на рік.

Крім цього, актуальним є питання виплати компенсації з непідконтрольною території на воду, яка постачається з української сторони. Розрахункова вартість такої компенсації в рік становить 700-800 млн грн.

Нагадаємо, що вартість тарифів на воду буде підвищена, але при цьому вона буде залежати від регіону або від конкретного міста. Про це повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Раніше повідомлялося, що в звіті Моніторингової комісії ООН з прав людини в Україні, повідомляється, що у відомстві наполягають на остаточному обмеження виплати пенсій переселенцям від статусу внутрішнє переміщеної особи (ВПЛ), як це передбачено в законопроекті 2083-д, який вже рік чекає розгляду у Верховній Раді.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу