«Об’єднання «Центренерго» з держшахтами підвищить його вартість при продажу», – експерт

Поділитися:

«Центренерго» можуть об’єднати з шахтами двох вугільних держкомпаній: шахтами «Добропіллявугілля-видобуток», «Шахта імені М.С. Сургая» і двома шахтами з «Селидіввугілля» – «Україна» і «Котляревська». Про це повідомив заступник міністра енергетики Максим Немчинов. За його словами сформовані попередні висновки комісії щодо списку шахт, які можуть бути запропоновані для інтеграції в акціонерне товариство.

Цю тему в ефірі телеканалу «Перший Діловий» обговорили з економічним експертом Геннадієм Ричкою. Зокрема, він прокоментував, як це об’єднання позначиться на фінансовому стані шахт.

«Перш за все, хочу сказати, що« Центренерго »у нас в планах великої приватизації. І об’єднання з цими шахтами – думаю, доцільність в цьому є. Поєднання цих шахт з «Центренерго» – це забезпечення сировиною «Центренерго» і вибудовування вертикальної структури (інтегрованої компанії). Відповідно, це цікаво буде для «Центренерго», і, відповідно, ціна при продажу «Центренерго» буде вище, ніж без сировинних якихось можливостей для поставок », – зазначив експерт.

Він вважає, що уряд буде намагатися максимально прозоро провести приватизацію «Центренерго».

«Тому що це – один з найбільших об’єктів енергетики. Зараз буде створюватися подобу суміщення з ресурсною базою для об’єднання цих шахт. Але проблема, на мій погляд, не в цьому, а в тому, що у Кабміну, у прем’єра, немає стратегії розвитку вугільної промисловості взагалі. Від слова – «зовсім». Тобто, немає стратегії, немає розуміння. Загалом це таке, знаєте, імітація реформ для того, щоб нашим європейським партнерам показати, що ось ми займаємося дійсно декарбонізацією, дійсно ми намагаємося якимось чином вугільну галузь трансформувати. Тому що на даний момент економічний ефект, економічні показники шахт в зв’язку з різким зростанням на світових ринках вугілля – він буде вище. Зі збільшенням вартості електроенергії – знову ефективність підніметься у «Центренерго», якщо це підвищення вартості електроенергії, як планується, аж до двох разів. Відповідно це позначиться і на фінансових результатах «Центренерго» і цей актив, сподіваються, що буде цікавий, в тому числі інвестору з зовнішніх наших партнерів», – резюмував фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу