«Новий закон не допоможе у боротьбі з олігархами» – адвокат

Поділитися:

Українські олігархи можуть потрапити до реєстру, створення якого передбачено законопроектом про деолігархізацію, заявив секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данилов. Він зазначив, що олігархічна система в Україні бере свій початок з 1998 року.

«Це люди, які користуються близькістю до керівництва держави, корумпованістю процесів. Вони накопичують капітал, заходять в політику і медіа. Це старі олігархи. Після 2014 року у нас з’явилися нові олігархи. Коли сім’я Януковича втекла, пограбувавши країну, вона забрала величезні статки, але всі їхні банки, «заводи і пароплави» залишилися в Україні. У кого вони опинилися? Коли стався відомий банкопад і вивели понад 100 банків, куди поділися кошти, застави за кредитами? «ProZorro.Продажі» – не інструмент абсолютної прозорості, його можна обійти. Так у нас з’явилися нові олігархи, прізвища яких не всім відомі. Потенційно люди потраплять до реєстру олігархів; це буде публічна процедура; рішення будуть прийматися відкрито. Жодного прізвища ви від мене зараз не отримаєте», – сказав він.

Відповідаючи на питання про те, чи існує план Б на випадок, якщо закон про деолігархізацію не спрацює, Данілов заявив, що «у Володимира Зеленського є не тільки план Б – у нього повний алфавіт».

Данілов запевняє, що боротьба Зеленського з олігархами «це не про політичні очки». Він не виключає, що після ухваленн закону про деолігархізацію РНБО не включить до реєстру олігархів жодної людини, тому що олігархи самі відмовляться від активів і повернуть частину державі.

Цю тему в ефірі телеканалу «Перший Діловий» обговорили з адквокатом Олексієм Бебелем.

«У тому вигляді, в якому пропонується у Верховній Раді – я дуже не впевнений, що цей закон зможе допомогти у боротьбі з олігархією. Тому що сама по собі проблема олігархії не є єдиною. І я б розглядав дане питання (тобто лобістський вплив на владу) – має прийматися одночасно три закони. І про боротьбу з олігархами, і про боротьбу з лобіюванням, або врегулювання лобіювання, принаймні так, як це робиться у Сполучених Штатах Америки – там досить грамотні, і досить прийнятні закони. А також, взявши за основу закон США про впорядкування діяльності іноземних агентів. От якщо ці закони будуть одночасно прийняті, то, по-перше, це буде крок комплексний і крок вірний. Друге питання, чому я вважаю, чому цей закон не може бути дієвий. Які обмеження для них встановлюються? Це – неможливість фінансування політичний партій і подання декларацій такі, як подають держслужбовці. Яким це чином вплине на них, і на їх реальний вплив? Досить проблематично», – зазначив адвокат.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу