«Німеччина веде боротьбу з Польщею за українських заробітчан» — експерт

Поділитися:

Державна служба статистики України оприлюднила індекси вартості робочої сили у третьому кварталі 2021 року. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, вартість зросла на 18,9%.

За даними статистичного відомства, зростання вартості робочої сили прискорилося порівняно з другим кварталом 2021 року, коли зростання склало 13,5%. Найбільше зросла вартість робочої сили у сфері «Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок» — на 30,5%.

У промисловості вартість робочої сили зросла на 14,9%, у будівництві — на 15,2%, у торгівлі — на 16,1%, на транспорті — 15,5%.

У сфері «Фінансова та страхова діяльність» зростання склало 17,6%, «Інформація та телекомунікації» — 22,1%.

У сфері «Освіта» вартість робочої сили зросла на 26,5%, у сфері «Професійна, наукова та технічна діяльність» — 15,1%, «Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги» — 24,9%.

У сфері «Тимчасове розміщення та організація харчування» вартість робочої сили зросла на 22,0%.

Подробиці теми розповіла доцент Київської школи економіки Ганна Вахітова в ефірі «‎Перший Діловий».

«На сьогоднішній день зарплати зростають, бо по-іншому неможливо залучити та зацікавити спеціалістів залишатися. Але все ж таки розрив ще є. Про те, наприклад, самі робітники кажуть, що не потрібно, аби зарплата була один в один, а достатньо лише 10-30% різниці», — розповіла експерт.

За словами доцента Київської школи економіки, демографічна ситуація в Україні схожа до ситуації в Польщі та Німеччині. Експерт наголосила, що Україні необхідно більш активно боротися за свої працівників, аби вони залишались в державі.

«Демографічна ситуація в Україні схожа до тих, що ми бачимо в Польщі та Німеччині. Вони не просто так залучають наших працівників, тому що вони побачили ті самі тенденції демографічні раніше за нас. Україну очікує така сама ситуація, якщо ми не почнемо боротися за своїх працівників більш активно, і залучати іноземних спеціалістів», — зазначила експерт.

Нагадаємо, що заробітчани переводять менше грошей до України – така тенденція помітна вже два місяці.

А в період з січня по кінець листопада 2020 року було переведено трохи понад 11 млрд доларів. Такі дані оприлюднили у Нацбанку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу