Нацкомісія перевірить енергокомпанії

Поділитися:

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг перевірить 5 енергетичних компаній. Серед них – “ДТЕК Дніпроенерго”, “Донбасенерго”, “ДТЕК Західенерго”, “Центренерго” і “ДТЕК Східенерго”. Про це повідомили у випуску новин “Першого ділового” телеканалу.

Відомо, що перевірки обумовлені заявою “Укренерго” про критичну нестачу вугілля на ТЕС.

Так, починаючи з листопада минулого року і до сьогодні запаси вугілля зменшилися більш ніж 5 раз. А за таких умов вугілля на складах ТЕС при щодобових витратах в 70-75 тисяч тонн вистачить менш ніж на тиждень, що неприпустимо в зимовий період.

До того ж в Нацкомісії повідомили, що отримали документи, які вказують на ряд порушень. Зокрема, неналежний технічний стан обладнання теплових електростанцій є загрозою для операційної безпеки енергосистеми.

Зараз регулятор перевірить дотримання вимог щодо необхідних резервів вугілля з метою забезпечення безпеки поставок електроенергії відповідно до правил і рішень центрального органу виконавчої влади.

Слід зазначити, що через морози на ТЕС під’єднали газові блоки. На атомних станціях – збільшили генерацію і в такому режимі АЕС працювати мінімум тиждень. Це був вимушений захід. Інакше – країні довелося б перейти до віялових відключень електроенергії.

Найскладніший період – вже позаду – кажуть в Міненерго. І на складах ТЕС – все одно критична ситуація з запасами вугілля. З листопада його обсяги скоротилися більш ніж в п’ять разів.

Слід зазначити, що Центренерго звинувачує ДТЕК в зриві поставок перед похолоданням. Компанія порушила умови договору і призупинила поставки вугілля. Хоча і отримала 106 млн гривень підписки – нарікають в Центренерго.

Нагадаємо, що Конституційний Суд України відкрив провадження за фактом призначення ряду членів Національної комісії з питань регулювання електроенергетики і комунальних послуг – НКРЕКП. Таким чином відомство поставило законність даного рішення під сумнів.

Раніше повідомлялося, що на засіданні 20 січня НКРЕКП затвердила план розвитку українських енергомереж. Він був розроблений Національною енергетичною компанією «Укренерго». Планом передбачено, що до 2030 року в Україні збільшать загальну потужність трансформаторів на 12 451 мегавольт-ампер. Крім цього, побудують нові лінії електропередач (ЛЕП) – різної протяжності і напруги. Також компанія «Укренерго» замінить 860 застарілих опор ЛЕП та проведе реконструкцію 79 підстанцій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу