Нацбанк змінив вимоги до послуг інкасації

Поділитися:

Національний банк починаючи з 2015 року окремими структурами працював над удосконаленням норм видачі ліцензії юридичним особам, які бажають надавати українським банкам послуги з інкасації.

Насамперед регулятор виключив норми, за якими здійснювався контроль Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг щодо прийняття рішень ліцензування юридичних осіб, які мають намір надавати послуги з інкасації, а також погодження на операції з обробки та подальшого зберігання готівки. Відтепер ці повноваження делеговані Національному банку України.

Юридична особа, яка заявила на ліцензування послуг з інкасації, зобов’язується надати інформацію щодо наявності головного бухгалтера з його рівнем професійної придатності відповідно до вимог ділової репутації.

У нових вимогах також виведено пункт, згідно з яким Нацбанк має право анулювати дію ліцензії у разі, якщо юридична особа у зазначені строки та згідно з певними умовами не виконає своїх зобов’язань перед банком щодо надання інкасаційних послуг.

Крім цього, до керівника підрозділу, що надає послуги з обробки та зберігання готівки, висунуто вимоги щодо його профпридатності та ділової репутації. Згідно з цими нормами, зазначені документи, які юридична особа зобов’язана надати НБУ на розгляд щодо видачі ліцензування.

Відповідно до нових вимог, визначено також оновлену форму витягу з електронного реєстру ліцензій на надання банкам послуг з інкасації у додатку до Положення №926. Нові положення набули чинності 11 листопада 2021 року.

Раніше ми писали про ослаблення Нацбанком офіційного курсу гривні на 4 копійки.

Також ми повідомляли про те, що Національний банк наклав максимальні штрафи на 2 компанії через велику кількість скарг щодо стягнення боргів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу