Нацбанк посилив захист власників банківських карток

Поділитися:

В Україні посилили захист власників банківських карток. Національний банк вніс зміни до порядку здійснення операцій з використанням платіжних карток.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку. Постанова набирає чинності з 10 лютого.

Також рішення посилить контроль за дотриманням еквайрами правил платіжних систем і вимог законодавства щодо фінмоніторингу.

Постачальники платіжних послуг мусять перед ініціюванням платіжної операції надавати держателям платіжних карток інформацію про порядок і умови її здійснення або доступ до таких даних.

Вимога стосується операцій з переказу коштів, що здійснюються в кілька етапів, адже, якщо держатель не матиме інформації про те, як саме здійснюватиметься платіжна операція, це може спричинити додаткові незаплановані витрати.

Регулятор посилив вимоги до еквайрів у частині виконання ними правил платіжних систем, вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму.

Зміни передбачають, що внутрішньобанківські норми мають містити порядок взаємодії еквайра з торговцем та порядок здійснення еквайром моніторингу переказів, здійснених на користь торговця. Договір еквайра з торговцем чи небанківською фінустановою повинен обов’язково містити наступні умови:

– торговець чи небанківська фінустанова має надавати еквайру інформацію, потрібну для виконання ним вимог законодавства у сфері фінмоніторингу;
– перелік та терміни надання торговцем таких відомостей;
– зобов’язують інформування еквайра торговцем чи небанківською фінустановою про зміну видів діяльності торговця, для призначення коду категорії торговця;
– визначають відповідальність торговця чи небанківської фінустанови за надання недостовірних даних про види своєї діяльності;
– еквайр отримує право відмовитися від підтримання ділових відносин з торговцем чи небанківською фінустановою, яка не дотримується умов договору.

Нагадаємо, що в Україні фіксуються рекордні показники з девальвації гривні. Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Також писали, що в Україні станом на 1 січня 2022 року в обігу перебувало купюр та монет національної валюти на загальну суму 627,6 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу