Нацбанк і далі збільшуватиме облікову ставку

Поділитися:

Посилення монетарних умов у 2022 році – один із найефективніших та найдієвіших кроків до приведення інфляції до показника у 5%, – вважають у Національному банку України.

Отже, для того, щоб досягти мети, Комітет із монетарної політики в рамках останнього на сьогоднішній день засідання проголосував за підвищення облікової ставки до 9%. Більше того, двоє з представників Комітету сумнівалися щодо розміру відсоткових пунктів, роздумуючи над тим, щоби підняти її до 9,5%.

Сумніви насамперед викликані на тлі світових цін на енергоносії, які ще протягом тривалого часу, згідно з прогнозами аналітиків, залишатимуться досить високими. До того ж очікування щодо врожаю в Україні не такі високі, як за фактом вийшли цього року, що вже буде помітно у першому півріччі 2022-го.

З іншого боку, зараз спостерігається вкрай слабке відновлення економіки, тому таке агресивне посилення монетарних умов може спровокувати рецесійні процеси.

З десяти троє членів Комітету виступили за те, щоб підвищити облікову ставку до 9,5% у поточному місяці. Вони вважають, що якщо зволікати з подібними рішеннями, привести інфляцію до 5% в 2022 може і не вдасться. Проте в цілому Комітет дійшов висновку, що для повернення інфляції до цільового діапазону необхідно подальше посилення монетарних умов. Таким чином, слід очікувати на підвищення облікової ставки на наступних засіданнях дирекції Нацбанку з монетарної політики.

Нагадаємо, що через інфляцію Верховна Рада може зібратися з метою коригування Державного бюджету.

У той же час протилежна ситуація в Європейському центральному банку, де зберегли нульову базову процентну ставку за кредитами, а ставку за депозитами – мінус 0,5%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу