Нацбанк фіксує прибутковість небанківського сектора

Поділитися:

Згідно з інформацією Огляду небанківського фінансового сектора Нацбанку, в першому кварталі року небанківський сектор залишався прибутковим, практично всі сектори виросли в обсягах операцій.

Відомо, що трансформація ринку продовжилася шляхом добровільного виходу з ринку неактивних фінансових компаній. Також очікується оновлення законодавства з регулювання небанківського ринку, що сприятиме підвищенню його прозорості і платоспроможності.

При цьому коефіцієнти збитковості за квартал в річному вимірі майже не змінилися і складають 47% для обов’язкових і 41% для добровільних видів страхування. Крім того, станом на 1 квітня 2021 року 44 страховика-ліцензіата не виконували норматив платоспроможності і достатності капіталу або ризиковості активів.

Крім того, активи кредитних спілок і їх кредитування ростуть дуже повільно. Частка непрацюючих кредитів в I кварталі перевищила докарантінний рівень 2020 року на 2 – 4 п. П. За рахунок прибутку власний капітал незначно збільшився, обсяг депозитів залишався майже незмінним. Також в І кварталі 9 кредитних спілок порушували вимоги до достатності капіталу.

При цьому активи фінансових компаній істотно знизилися переважно внаслідок виходу з ринку найбільшої за обсягом активів компанії, яка працювала з юрособами. Кредити фінкомпаній домогосподарствам ростуть три квартали поспіль після скорочення на початку коронакризи.

Нагадаємо, що в Національному банку України скасували лист №20-008 / 35441, датоване 17.05.2017 р, в якому банкам України наказували перевіряти своїх клієнтів (як справжніх, так і потенційних) на сайті «Миротворець». Минуло 4 роки, і 25 травня 2021 року в національний регулятор вирішили прибрати цей сайт і списків, які призначаються для перевірки.

Раніше повідомлялося, нову інституційну стратегію до 2025 року розробили в Національному банку України. Це дорожня карта для активізації підтримки макростабільності і економічного зростання в країні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу