Нацбанк дозволив банкам блокувати рахунки та вилучати гроші

Поділитися:

На поточному тижні набула чинності постанова Національного банку України №129, яка регламентує відкриття та закриття рахунків для клієнтів банківських установ. Це викликало багато суперечок у фахівців, адже в окремих нормах постанови є деякі суперечності.

Зокрема, одна з норм забороняє банку закрити рахунок клієнта у разі якщо на ньому є заморожені кошти. Також є ряд інших спірних моментів.

Відзначимо, що останнім часом українці стали частіше стикатися з проблемами в обслуговуванні з боку банків, які стали регулярно блокувати ті чи інші транзакції.

На цей час лідерство за кількістю таких скарг утримує ПриватБанк, який обслуговує понад 20 млн рахунків фізичних осіб.

Зараз резонанс в суспільстві викликала нова постанова з боку НБУ під номером №129. Адже якщо банк не може закрити рахунок з замороженими грошима, то кошти можуть фактично залишитися там навічно, в наслідок чого клієнт не зможе ними скористатися.

Нагадаємо, що Національний банк України поінформував про нові правила оповіщення клієнтів. Так, все банки країни повинні сповіщати своїх клієнтів про зміну тарифів на грошові перекази не пізніше ніж за 30 днів.

Чинне законодавство про платіжні системи та переказ грошей передбачає те, що банк зобов’язаний попереджати клієнтів про зміни тарифів за 30 днів, інакше він порушує їх права.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу