«Найбільша проблема бізнесу на Донбасі – це логістика» – нардеп

Поділитися:

Протистояння на Донбасі вже сьомий рік поспіль негативно відбивається на економічних і соціальних показниках розвитку всієї України. Найбільш відчутний економічний спад відбувається на територіях, безпосередньо залучених або межують із зоною військового конфлікту. Йдеться про Луганську та Донецьку області.

Серйозне зниження обсягів промислового виробництва, постійні бойові дії, знищення інфраструктури, падіння числа робочих місць, значне падіння доходів населення і вимушений переїзд людей з тимчасово окупованих територій – головні чинники, які значною мірою вдарили по економіці східної України.

Спробувати цю ситуацію вирішили в уряді і вже розробили концепцію стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей.

23 грудня 2020 року на засіданні Кабінету Міністрів України була прийнята концепція стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей. Її мета – розвиток нової сучасної конкурентоспроможної економіки на сході країни і створення додаткового поштовху для розвитку окупованих територій.

Свою думку з цього приводу висловив Максим Ткаченко, перший заступник голови Комітету ВР з питань прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій.

“Я сам родом з Луганщини, тому на Донбасі буваю 5-7 днів в місяць в якості народного депутата. Динаміка бізнесу не найвеселіша. Бізнес на Донбасі за останні півтора року хвилює ряд тем. До 2014 року Луганська і Донецька області були промисловими, проте на сьогодні вони перетворилися в сільськогосподарські регіони. Це пов’язано з тим, що все промислове виробництво залишилося на непідконтрольній нам території. Тому зараз головним акцентом в бізнесі на Донбасі є сільське господарство.

При цьому за 7 років проблеми і складності цієї галузі лише збільшуються. Найбільша проблема – це логістика: відсутність залізничної гілки, яка з’єднає райони Донбасу з Україною. Адже шляхом залізничних перевезень аграріям набагато дешевше реалізувати свою продукцію. Однак, зараз ми знаходимося в активній стадії розв’язання цього питання з Мінреінтеграції і місцевої влади “, – говорить експерт.

Максим Ткаченко заявляє, що за свою каденцію в якості народного депутата хоче вирішити питання логістики на Донбасі. Адже це загальна проблема для бізнесу Донбасу і України в цілому.

“Друга проблема бізнесу в Донецькій і Луганській областях – це найдорожчий тариф на електроенергію Україні. На жаль, доводиться робити багато роботи за виконавчу владу. Ми з’ясували, що в Луганській області є компанія-монополіст” Луганське енергетичне об’єднання “, яке разом з Луганською владою виставили найдорожчий тариф на перерозподіл електроенергії. Там пояснюють, що такий тариф обумовлений тим, що багато підприємств, які обслуговувала компанія, знаходяться на непідконтрольній території “, – вказує фахівець.

Максим Ткаченко впевнений, що електроенергія на Донбасі не може коштувати дорожче, ніж по всій Україні. Що стосується торгівлі з ОРДЛО, чиновник каже, що чимало українських товарів присутні на полицях супермаркетів Луганська і Донецька. Тому контрабанда має під собою грунт.

“Коли ми говоримо про продукти харчування та медикаменти, то потрібно робити якісь винятки”, – резюмує фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу