«На сьогодні трейдери електроенергії ще балансують на межі спекуляції, але ринок розвивається» – експерт

Поділитися:

Недобросовісних покупців електроенергії тимчасово не допускатимуть до наступних електронних аукціонів на «Українській енергетичній біржі» за порушення умов двосторонніх договорів купівлі-продажу електроенергії.

Таке рішення сьогодні ухвалив аукціонний комітет із продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

«Сьогодні ми ухвалили рішення, яке обмежить махінації і спонукає учасників ринку не вдаватися до маніпуляцій, а діяти за чесними правилами. Це рішення тимчасове, до 1 вересня, але воно допоможе найближчим часом стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії», – повідомили в Міненерго.

Цю тему в ефірі телеканалу «Перший Діловий» обговорили з енергетичним експертом Юрієм Корольчуком.

«Сьогодні вони (трейдери) ще балансують на межі спекуляції. І дійсно – прозорість, відкриті правила зрозумілі всі, і, відповідно, конкуренція. Але так розвивається ринок. Об’єктивно, два роки – це ніщо. Взагалі в умовах гігантів «Енергоатому», ДТЕКу, який вже комерціалізований. «Енергоатом» ще ні. Він тільки-но почав цим займатись. А ДТЕК комерціалізований. Він глухо заточений на прибуток. І він зробить все для того, щоб отримати ці гроші… Не чорний список має бути, а певні штрафи. І штрафи, які будуть накладатися. Але чесно вам скажу, я глибоко сумніваюся. Ми будемо бачити повторені історії на ринку нафтопродуктів. Ну це не питання НКРЕКП. Коли на групу «Приват» Коломойського накладали штрафи – вони банкрутували компанії, кидали їх і йшли далі. І все. Так само й ДТЕК буде робити, повірте мені», – розповів експерт.

Також він висловився щодо майбутнього ринку, його балансування й розвитку.

«Доки на ринок не вийшло населення, як побутовий споживач, можна говорити про оптимізм, а от коли він вийде – тоді будемо бачити. Тоді буде реальна картина. Виникне дефіцит, тільки вже в держави – покриття тих коштів. Де можна буде взяти ті кошти, щоб фактично виплачувати, грубо кажучи, субсидію, кормпенсацію для населення, яке не зможе оплачувати ринкову ціну за електроенергію», – наголосив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу