«На розвиток мережі 4G в Україні працюють не тільки оператори зв’язку», – експерти

Поділитися:

Розвиток 4G в Україні підтримав президент Володимир Зеленський, а разом з ним Кабінет міністрів та інші структури влади. Оператори мобільного зв’язку взяли на себе підвищені зобов’язання та гарантували, що все дуже скоро якісний інтернет буде доступним у найвіддаленіших селах нашої країни. Але чи станеться так у встановлені для цього строки?

Влітку 2020-го, а саме наприкінці липня, Міжвідомча комісія з зовнішньої торгівлі розпочала спецрозслідування стосовно імпорту кабелів – сигнальних, силових та оптичних, а на додаток витої пари. Рішення за номером СП-458/2020 / 4411-03 було ухвалено 24.07.2020 року. Ініціювали такі дії два українських виробники – Одеський кабельний завод «Одескабель» та завод «Південькабель». Обидва вони є найбільшими виробниками кабельної продукції в Україні. Натомість експерти вважають ініціативу, а також претензії до імпортерів, доволі сумнівними та навіть більше – розслідування може погіршити стосунки України з Євросоюзом.

Своїми думками з цього приводу поділилися два експерти – Віталій Никитенко, експерт компанії «Оператор ринку», та Тетяна Попова, Голова ради Асоціації «Телекомунікаційна палата України».

Зокрема, Віталій Никитенко каже, що оператори мобільного зв’язку працюють над втіленням проекту поширення 4G з підвищеною швидкістю, бо намагаються виконати обіцянки, які давалися президенту країни. Станом на зараз робиться апгрейд станцій у Луганській та Донецькій областях. Поки йдеться про населення, а далі піде новий етап – покращення сигналу на дорогах України.

Натомість Тетяна Попова каже про те, що лише два види продукції для побудови мереж не випускають в Україні, тож саме два види потрапили до спецрозслідування. Плани на масове покриття амбітні, для того, аби втілити їх у життя, знадобиться і вітчизняна продукція, і імпортна. Також відомо й те, що вітчизняні виробники не в змозі зараз покрити всі запити.

Тетяна Попова додала, що окрім 4G у найближчі п’ять років заплановано ще й 5G. Це в першу чергу оптоволоконні кабелі. Потреба буде зростати, тож вводити додаткові податки на імпорт – нерозумно. Основні поставники – Угорщина, Німеччина, Чехія тощо.

Віталій Никитенко каже про те, що немає насправді підстав для запровадження таких заходів. Відсутнє значне зростання обсягів імпорту, тож розслідування дещо надумане. Нацвиробники показують зростання виробництва та імпорту, тому незрозуміло, навіщо Україні такі проблеми з СОТ.

Більше та докладніше про підстави для початку розслідування та можливі його наслідки для України та кожного її мешканця – в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу