«Між Україною і ЄС не буде конфлікту інтересів в питанні« про локалізацію», – експерт

Поділитися:

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в другому кварталі поточного року виріс на 5,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це 20 вересня повідомила українська державна служба статистики.

При цьому в порівнянні з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора) ВВП України зменшився на 0,7%.

Минулого року в другому кварталі через загальнонаціональний локдаун було зафіксовано найбільше падіння економіки. Тоді через введення максимальних обмежень ВВП обвалився на 11,2%.

При цьому раніше експерти погіршили прогноз зростання ВВП України в 2021 році з 4,6% до 3,5% через несподівано слабкого другого кварталу. Було заявлено, що результати другого кварталу набагато гірше, ніж всі очікували – тільки 5,4% зростання ВВП (за попередніми даними) замість прогнозованих 7-8%.

Відповідно до держбюджету, в 2021 році уряд очікує зростання ВВП України на 4,1%. Влада країни не раз заявляли, що поки що не бачать причин переглядати цей прогноз.

Наскільки продуктивно зараз працює Міністерство економіки України, з огляду на вище згадані економічні тенденції й чи зможе Україна домовитися з Європою, в разі прийняття закону «про локалізацію»?

Подробиці теми розповів український правозахисник і народний депутат України Дмитро Наталуха в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Безумовно контакт між двома цими органами є. Ще починаючи з призначення міністра економіки Любченко на його нову посаду, він з трибуни Верховної Ради зробив декілька важливих заяв, які нам особисто дуже сильно запали до душі. Найбільше здивування в цьому відношенні викликала теза про те, що податки повинні фактично підкорятися економіці України, а не навпаки. І на моїй пам’яті це перша така заява з боку чинного міністра економіки. Адже зазвичай у нас балом заправляє Міністерство фінансів. І так склалося, що завжди під податкову політику намагалися підлаштувати чинну економіку. Звичайно, в принципі два цих міністерства за своїм призначенням завжди змагаються між собою. Але ця боротьба повинна бути конструктивною. Так що це був перший сигнал про те, що всі ми перебуваємо на одному боці. Також важливу заява звучала щодо законопроекту «про локалізацію». І даний законопроект – це один найважливіших пріоритетів наразі», – сказав він.

При цьому експерт прокоментував питання щодо того, як саме може вплинути даний законопроект на відносини з Європейською Асоціацією.

«Звичайно ж з цієї ситуації ми будемо виходити шляхом діалогу. Зрозуміло, що в України в даному питанні є свої зобов’язання перед ЄС. Але варто сказати, що в Європі до 2029 року передбачена можливість застосовувати локалізацію аж до 50%. Такий інструмент зараз існує й Україна може за аналогією його застосувати для себе. Українка поки що не є членом Європейського союзу, тому конфлікту інтересів в цьому не буде», – вважає він.

Раніше Єврокомісія прийняла рішення про виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро. Про це повідомив віцепрезидент ЄК і єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Він зазначив, що відповідне рішення було прийнято в результаті виконання Україною всіх умов для надання коштів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу