Місто Калуш залишилося без газу

Поділитися:

У понеділок, 11 жовтня, в Калуші провели позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуації. Згідно з інформацією, було обговорене одне питання, зокрема, «Про виникнення надзвичайної ситуації на території Калуської міської територіальної громади, пов’язаної з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021-2022 років».

Так, на початку року бюджетні установи за підсумками тендерів уклали договори на постачання природного газу з різними постачальниками. Впродовж року ціна на газ різко зростала. Тому минулого тижня у Калуші провели нараду в ході якої керівникам бюджетних установ порадили не підписувати додаткові угоди з постачальниками. Зокрема, було рекомендовано чекати укладання договору з НАК «Нафтогаз України».

Згідно з інформацією, саме ця держкомпанія взяла на себе зобов’язання постачати газ для бюджетних установ в опалювальному сезоні за ціною 13,66 гривні за кубометр без податку на додану вартість. Відповідне зобов’язання прописано в Меморандумі, який підписали уряд, «Нафтогаз України» і голови громад. Проте згідно з вимогами законодавства газ необхідно купувати на тендерах.

Відтак, головною мотивацією для оголошення в Калуші надзвичайної ситуації є те, що це дозволить бюджетним установам укладати договори на постачання природного газу з НАК «Нафтогаз України» за переговорною процедурою, уникаючи тривалих тендерних процедур.

Раніше у Міністерстві енергетики повідомили, що над деякими українськими містами, наприклад, Маріуполем, нависла загроза залишитися без природного газу.

Крім того у «Нафтогазі» заявили про можливий зрив опалювального сезону через заборгованість на ринку газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу