Деякі українські міста можуть залишитися без газу

Поділитися:

У Міністерстві енергетики повідомляють, що над деякими українськими містами, наприклад, Маріуполем, нависла загроза залишитися без природного газу. У відомстві пояснили, що причиною є те, що Росія суттєво зменшила поставки блакитного палива у Європу і його може вистачити не на всіх.

За словами радниці глави Міністерства енергетики Лани Зеркаль, щоб не втратити паливо, Україна буде перенастроювати газотранспортну систему. Разом з цим, вона вважає, що ситуацію все ще можна виправити, адже хоч російський газогін в обхід України «Північний потік-2» і добудований, та все ж не запущений. Процес сертифікації забере три-шість місяців. Тому Росія може і не впоратися без української ГТС.

«Ми боремося, тому що український ринок газу відповідає європейським правилам, ми провели успішний анбандлінг і тепер з європейцями на одній стороні фронту», – повідомила радниця.

Нагадаємо, що напад паніки на європейському ринку газу із зростанням котирувань майже до 1000 доларів за тисячу кубометрів, схоже, почав відступати, пише Bloomberg. Після ранкового зльоту на 16%, до рекордних 966 доларів за тисячу кубів, жовтневі ф’ючерси на газ на біржі ICE обвалилися на 170 доларів і завершили торги в мінусі щодо закриття вівторка (-0,8%). , За сім годин газ подешевшав на 17% – до 796 доларів за тисячу кубометрів.

Також ми писали, що Україні може загрожувати зрив опалювального сезону у зв’язку з накопиченими боргами облгазів у 9,2 млрд гривень. З такою заявою виступив Оператор газотранспортної системи України. Там розповіли, що найбільша частка заборгованої суми – в облгазів групи РГК українського олігарха Дмитра Фірташа (близько 6,7 млрд грнивень).

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ