Мінфін не бачить зв’язку між підвищенням мінімалки і інфляцією

Поділитися:

У Міністерстві фінансів України спростували заяви деяких експертів на предмет того, що підвищення мінімальної зарплати істотно вплине на збільшення рівня інфляції.

Як заявляють в Мінфіні, головним завданням такого кроку уряду стало прирівнювання мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму, який на даний момент вище мінімалки і становить 4 948 гривень.

“Ця ситуація є неприпустимою. І тут ми повинні зробити крок назустріч людям, які отримують зарплату нижче, ніж прожитковий мінімум”, – заявили експерти Міністерства фінансів.

Ще одна причина підвищення мінімальної зарплати – це її співвідношення і середньої зарплати. Відомо, що Україна входить до переліку країн, в яких співвідношення мінімальної і середньої зарплат становить 43% -45%. У той же час, таке співвідношення у Франції чи Португалії становить 62-63%, в Британії – 55%, а в сусідній Польщі – 54%.

У відомстві також додали, що будь-які розмови щодо збільшення інфляції або впливу інфляції через збільшення мінімальної зарплати є не суттєвими. Вплив інфляції прораховано, і є мінімальним – не більше 0,05%.

Нагадаємо, що в Міністерстві соціальної політики вважають, що в Україні середня зарплата повинна бути 12 тисяч гривень, а пенсія має становити 40 відсотків від вказаної суми. При цьому на даний момент рівень окладів прийшов більш-менш до нормального показника.

У відомстві уточнили, що маючи хороший дохід, людина може дозволити собі багато чого, сюди входять і продукти харчування, і відпочинок і побутові товари.

Раніше повідомлялося, що нормальна інфляція для України повинна бути на рівні 8-9%. Таку думку висловив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

«Думаю, всі погодяться, що інфляція 1,7-2% – навіть НБУ не буде сперечатися – в наших умовах частково не відповідає реальній ситуації. Я вважаю, що інфляція повинна бути вище, ніж в країнах Євросоюзу, – заявив міністр Мінекономіки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу