Міненерго звинуватило “Енергоатом” в лобізмі інтересів олігархів-тепловиків

Поділитися:

Міністерство енергетики України звинувачує Енергоатом в обмеженні атомної генерації на користь тепловиків-олігархів. Про це повідомили у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Представники ж Енергоатому відповідають, що всьому виною рішення уряду переглянути прогнозний баланс електроенергії на 2020 рік. Через збільшення кількості ремонтів довелося зупинити відразу кілька блоків АЕС. На думку фахівців “Енергоатому”, саме це і призвело до порушення графіка робіт на атомних електростанціях і знизилася частка в атомній генерації в осінньо-зимовий сезон, коли на ринку електроенергії зазвичай спостерігається дефіцит.

Відомо, що найбільше падіння обсягів виробництва електроенергії виникли з квітня цього року, саме тоді, коли були введені балансові обмеження. Вперше в історії вітчизняної атомної галузі три енергоблоки були виведені в резерв. Інші працювали з обмеженнями потужності від 10 до 40%. Така ситуація завдала майже півтора мільярда гривень збитків – кажуть в Енергоатомі.

Непродумані рішення Міненерго привели до зростання виробництва електроенергії тепловими електростанціями. Їх частка в енергобалансі країни в періоди обмеженою почала перевищувати частку атомної генерації. Зауважимо, в минулому 63% теплової генерації забезпечував енергохолдинг ДТЕК, що належить Рінату Ахметову.

І це не єдині рішення влади, які йдуть на користь перш енергетичному монополісту. Іншим фірмам українського олігарха – “Енергоатомом” з божевільними дисконтом продає електроенергію.

Зокрема, 18 листопада Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча зміг купити електроенергію зі знижкою до спотової ринкової ціни ще на 20%. Ціна продажу склала 1285 грн за МВт / год. У той же час на «ринку на добу вперед» ціна становить понад 1600 грн. На конкурентних аукціонах без обмежень зазвичай такі дисконти становлять не більше 10%.

Всього на цьому аукціоні Енергоатому було тільки три учасники. Низька кількість обумовлена тим, що це так званий «спеціальний аукціон», де електроенергію можуть купувати тільки окремі великі підприємства. А ось ініціювало введення таких аукціонів Міненерго в червні цього року.

Нагадаємо, що українські АЕС перейшли в холодний резерв: в країні колосально знизилася працездатність атомних блоків, які раніше працювали потужністю в 2 800 мегават. Про це повідомляє голова комітету Верховної ради з питань енергетики Андрій Герус.

Раніше повідомлялося, що в Міненерго розповіли, що протягом зими 2020-2021 не плануються віялові відключення електрики. Більше того, країна входить в зимовий період з рекордними запасами палива, а також з такими генеруючими потужностями, які дозволять забезпечити всім українцям постійна наявність електрики. Навіть той факт, що НАЕК «Енергоатом» не довів до кінця ремонтну кампанію, не завадить.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу