Мінекономіки ідентифікуватиме продавців в інтернеті

Поділитися:

На українців, які займаються інтернет-комерцією, чекає добровільна ідентифікація. З такою пропозицією виступило Міністерство економіки, розробивши законопроект «Про захист прав споживачів» у новій редакції. Документ передбачає механізми з регулювання інтернет-комерції.

Як пояснюють у відомстві, питання необхідності врегулювання інтернет-комерції постало на вимогу сучасності, оскільки неможливість ідентифікації онлайн-продавців робить незахищеними права споживача, а також призводить до бюджетних втрат через те, що такі продавці незареєстровані як підприємці.

У розробленому Мінекономіки проєкті закону прописано вимоги, що інтернет-підприємці мають обов’язково оприлюднювати дані як про себе як суб’єкта господарювання, так і перелік відомостей про свою продукцію.

Законопроект вводить такі поняття, як «електронний торговельний майданчик (маркетплейс)», «електронний сервіс порівняння продукції (прайс-агрегатор)». Окрім того, запроваджується відповідальність у разі ненадання вичерпних чи недостовірних даних.

Держпродспоживслужба одержить право звертатися до провайдера інтернет-послуг з проханням обмежити доступ до сайту нечесних суб’єктів господарювання, які, зокрема, порушуватимуть законодавство про захист прав споживачів, і яких неможливо буде ідентифікувати.

Мінекономіки та Мінціфри мають намір ввести платформу «Е-споживач» для інтернет-продавців, що дозволить отримати статус від Держпродспоживслужби – «перевірений продавець».

Також Мінцифри розробило зміни до закону «Про електронну комерцію», який передбачає створення «Єдиного реєстру продавців у сфері електронної комерції» та введення механізму перевірки достовірності інформації таких продавців.

Нагадаємо, що у Державній службі України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів відзвітували про те, скільки коштів вдалося залучити до державного бюджету України в цьому році. Про це повідомляє глава відомства. Чиновник зазначив, що за перші сім місяців 2021 року служба змогла залучити в бюджет України 292,4 млн гривень. Ця сума на 47,2% перевищує ті значення, яких вдалося досягти в 2020 році.

Також ми писали, що Держпродспоживслужба щороку надає близько 2-3 мільйонів послуг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу