МАГАТЕ повідомило, скільки у Ірану радіоактивного урану

Поділитися:

Запаси збагаченого радіоактивного іранського урану в 16-ть разів перевищують норму, узгоджену в договорі 2015-го року. Про таке у новому звіті повідомило МАГАТЕ, інформує телеканал “Перший Діловий“.

Нині у розпорядженні Тегерана – три тисячі 200 кілограмів небезпечної сировини. Та за угодою ліміт – 202 кілограми. До слова, ще до її підписання в арсеналі було понад 6-ть тонн збагаченого урану.

Також, додають у МАГАТЕ, Іран не зміг пояснити сліди урану, які знайшли на 3-х незадекларованих об`єктах. А це, вважають оглядачі, може вилитись у новий дипломатичний конфлікт із Заходом. Окрім того, під загрозою нині – ядерні перемови, які вже три місяці тривають у Відні. В них беруть участь представники Тегерана та 5-ть підписантів договору 2015-го року – США, Росія, Велика Британія, Франція та Німеччина.

З приходом до влади Джо Байдена у Вашингтоні заговорили про повернення країни до Спільного та всеосяжного плану дій. Три роки тому за наказом Дональда Трампа США покинули ядерну угоду. А санкції проти Ірану – поновили. У відповідь Тегеран почав поступово відхилятися від попереднього курсу. Цього року в лютому Іран погодився знову пустити на свої об`єкти експертів МАГАТЕ. Та поки незрозуміло, чи зможуть звіти агенції втримати іранську ядерну програму.

Нагадаємо, що в Державному департаменті Сполучених Штатів Америки заявили про те, що країна готова дещо полегшити санкції проти Ірану. Про це повідомляє глава прес-служби відомства Нед Прайс.

Раніше повідомлялося, що в Ірані зафіксована аварія на заводі зі збагачення урану. Саме підприємство розташоване в пустелі, в провінції Іспахан. За попередніми даними аварія пов’язана з електричними мережами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу