«Крісло головного митника готують під Павла Рябікіна» – екс-глава митниці

Поділитися:

Кабмін змінив в.о. голови Державної митної служби. Андрій Павловський звільнений, а замість нього виконувати обов’язки керівника Держмитниці буде Євген Єнтіс.

Рішення про зміну керівника митної служби пов’язане з реформуванням митниці і майбутньою зміною кадрового складу.

У Кабміні відзначають, що це необхідний захід і політичне рішення для того, щоб очистити весь керівний склад митниці, аж до начальників регіонального рівня.

Далі слід очікувати інші кадрові рішення на митниці.

Раніше повідомлялося, що Державна митна служба звільнила виконуючого обов’язки начальника Одеської митниці Дениса Пудрика. Також було вирішено провести повний аудит роботи місцевої митниці в зв’язку з фактами заниження митної вартості імпортних товарів.
Отже митницю зараз очікують великі кадрові зміни. Про їх причини журналісти сьогодні і говорять з колишнім керівником Державної митної служби України Максимом Нефьодовим.

На думку екс-керівника митниці, новий глава Євген Єнтіс на своєму посту довго не затримається. За тиждень, від сили за півтора, главою митниці буде зовсім інша людина.

“Чому так часто змінюються керівники на митниці? Все дуже просто, – каже Максим Нефьодов. – “Нагорі “прийняли рішення, що реформи не потрібні, а потрібні якісь прості рішення. Ось, власне, пошук таких рішень і йде” .

Ситуація виглядає дивно. Зовсім короткий термін пропрацював Нефьодов, і ось уже на чолі митниці Андрій Павловський. І ось і він вже зміщений з посади, поставлений Євген Єнтіс.

Максим Нефьодов вважає, що нинішній глава Держмитниці – чисто технічна людина. Він ніби закриває період між зміщенням Павловського і призначенням іншого керівника, на якого і роблять в уряді ставку. Просто закриває технічні питання, підписує зарплати і так далі.

Тим часом в кулуарах ходять розмови, що по-справжньому посаду голови митниці готують під Павла Рябікіна, нинішнього керівника аеропорту “Бориспіль”.

Ось тут Максим Нефьодов нагадав, що Євген Єнтіс – відмінний фахівець з цифровізації. Єнтіса і привів Нефьодов в команду. Але чи впорається він з роботою такої складної структури як митниця в кріслі її керівника?

На цей рахунок Максим Нефьодов дає вичерпні пояснення:

“Не думаю, що Єнтіс буде приймати якісь митні рішення. Повторю – він в цьому кріслі від сили на тиждень. Наша команда привела його для того, щоб він провів IT-трансформацію митниці. І він це цілком здатний виконати. Але не більше “.

Але ж завдання стоїть не тільки оцифрувати митницю. Вона значно глибше – в ліквідації корупції на митниці і збільшенні надходжень до держбюджету від дій митників.

На думку Максима Нефьодова, не змінювати нічого в роботі митниці, а просто ставити замість “Іванова” “Сидорова” – дуже наївний шлях. Екс-глава митниці нагадує золоті слова Альберта Ейнштейна: “Робити те саме і розраховувати на результат – це шизофренія”.

“Ось і нинішні нескінченні зміни керівників вважаю шизофренію, – говорить Максим Нефьодов. – Простими рішеннями нічого не добитися. Якщо ж ми хочемо перемогти корупцію на митниці, збільшити надходження до бюджету, створити нормальний сервіс для бізнесу, то потрібно митницю глибоко реформувати, витратити півтора року на непопулярну, важку, повільну реформу і отримати результат.

А можна щотижня міняти керівників в кріслі – але це шлях в нікуди “.

Нагадаємо, інтерактивна карта української митниці оновилася. Тепер тут позначені всі відкриті і закриті пункти пропуску.

Також раніше ми писали про те, що Митниця в травні не допрацювала до плану.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу