Іноземці продають українські ОВДП

Поділитися:

Від початку січня нерезиденти скоротили портфель гривневих держоблігацій на 6,2 млрд грн. Про це повідомив заступник глави Національного банку.

Щодо прямих іноземних інвестицій (ПІІ) він зазначив, що, за оперативними даними, великих потоків по цій компоненті не відбувається. За його словами, зазвичай ПІІ — найстійкіша компонента платіжного балансу країни, і навіть у найбільш несприятливі часи переважно спостерігається призупинка припливу цих інвестицій в країну.

«‎Але це точно не чинник який посилює ситуацію на валютному ринку наразі»‎, — зауважив він.

Водночас найбільшого впливу зазнали портфельні інвестиції, котрі є однією з найбільш волатильних статей фінансового рахунку платіжного балансу.

«І якщо говорити про ті портфельні інвестиції, які найбільше мають значення для нашого ринку, вкладення нерезидентів в ОВДП, то вони значною мірою посприяли посиленню цієї напруги на ринку», — наголосив він.

Курс єврооблігацій України у середу, 20 січня, зріс на 2,5−5,2%, однак ця позитивна динаміка наприкінці дня знову змінилася на негативну, повідомляє Bloomberg.

Нагадаємо, глава Ради Нацбанку розповів, що за весь період 2021 року Україні вдалося залучити до бюджету 388,3 мільярда гривень за допомогою розміщення облігацій внутрішньої державної позики, і це вдвічі більше ніж від зовнішніх кредиторів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу