Госпродпотребслужба пояснила механізм держрегулювання цін

Поділитися:

Постанова Кабінету міністрів України № 341 про державне регулювання цін на продукти, які мають істотну соціальну значимість в країні і для, зокрема, для українського населення, і товари протиепідемічного призначення набуває чинності 18 травня. Про це повідомляє прес-служба Госпродпотребслужби ..

У повідомленні сказано, що держрегулювання в Україні буде здійснюватися до закінчення карантину шляхом декларування зміни роздрібних цін в разі їх збільшення.

Госпродпотребслужба також відповіла на найбільш поширені запитання українців щодо процедури декларування цін.

Постанова уряду стосується тільки роздрібних цін, зміна оптово-відпускних цін декларувати не потрібно.

Також зазначається, що суб’єкти господарювання повинні декларувати намір підняти роздрібну ціну більш ніж на 5%.

Згідно з постановою, початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотка їх підвищення, а саме:

– в разі підвищення вартості продукції на 15% і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;

– в разі підвищення цін на 10% і вище, але менше 15%, – застосування роздрібної вартості можливе не раніше ніж через два тижні, без урахування дня декларування;

– в разі підвищення вартості товарів на 5% і більше, але менше 10%, – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування

Також наголошується, що в випадках, коли зростання вартості продукції стався внаслідок закінчення терміну дії знижок, декларувати зміну цін не потрібно. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5% і більше, що діяла до введення знижки.

Декларування зміни роздрібних цін на товари буде здійснюватися в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованої електронного підпису в Госпродпотребслужбу через її офіційний веб-сайт за посиланням https://price.consumer.gov.ua (посилання стане активною з 18 травня 2020 року) .

Також у відомстві повідомили, що після реєстрації даних, відомості відразу вноситимуться до Реєстру роздрібних цін на товари в автоматичному режимі.

Госпродпотребслужба розмістить Реєстр роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті та забезпечить вільний доступ до її вмісту.

Як повідомлялося раніше, українські банки відновлюють роботу відділень після тривалого карантину. При цьому деякі банки запустили роботу всіх відділень за традиційним графіком, а інші – тільки окремі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу