«ГарПок» зобов’язаний рівно ставитися до всіх своїх постачальників електрики» – екс-глава «ГарПока»

Поділитися:

Костянтин Петриковець, директор держпідприємства «Гарантований покупець» (ГарПок), якого Кабмін звільнив на засіданні 13 листопада, заявив, що причина звільнення – його відмова порушувати закон.

Петриковець, за його словами, відмовлявся виконувати усні накази посадових осіб уряду, які вимагали припинити належні відповідно до законодавства виплати інвесторам «зеленої» енергетики. Йдеться про суму 19,3 млрд гривень.

Петриковець також звернувся до представництва ЄС в Україні з проханням втрутитися у ситуацію та не допустити зриву розрахунків перед виробниками зеленої електроенергії за рахунок коштів, залучених шляхом випуску цільових єврооблігацій.

ДП «Гарантований покупець» здійснює розрахунки між учасниками енергоринку, серед яких – приватні та державні компанії, інвестори, покупці та власне держава.

Подробиці теми розповів колишній керівник держпідприємства «Гарантований покупець» Костянтин Петриковець в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Як ми знаємо, Конституція України передбачає, що всі форми власності рівні між собою та перед законом. Наше підприємство мають у правилах своєї роботи керуватися ліцензійними умовами. А в них чітко прописано, що наше підприємство повинне мати рівний підхід до всіх своїх виробників, які продають йому електричну енергію», – сказав він.

Також експерт прокоментував питання кризи на енергетичному ринку України, адже цього сезону країні доведеться набагато більше імпортувати електроенергії для задоволення своїх потреб.

«Зазвичай виплати з електроенергії здійснювалися через розміщення так званих зелених євробондів. Тому збільшення експорту, звичайно ж, передбачає і більше залучення вище згаданих коштів. Напрямок використання цих грошей – це насамперед розрахунки із заборгованості по зеленої генерації. І якщо гроші мають той чи інший цільовий характер, то вони повинні бути й використані, згідно з тим призначенням. Адже у разі несплати можуть бути змінені умови залучення цих бондів, змінені відсотки й так далі», — уточнив він.

Також він прокоментував те, чому ГарПок у рамках повернення боргу отримав лише 19 млрд доларів.

«Я думаю, що суму, що залишилася, виплатять ГарПоку і тоді ми ці гроші теж направимо на сплату боргів по зеленій генерації. Докладнішу відповідь на це питання можуть озвучити лише в Укренерго, адже від нас реалізація валюти мало залежить», — сказав експерт.

Нагадаємо, що за підсумками перших десяти місяців 2021 року в Україні значно зріс рівень виробництва поновлюваних джерел енергетики. Показник збільшився на 10%, як свідчать дані ГП «Гарантований покупець».

Так, за вищезазначений час виробники електроенергії з відновлюваних джерел згенерували 10023 МВт електроенергії, що на 10% більше енергії, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу