«Фіскалізувати необхідно ризиковану категорію платників податків» – експерт

Поділитися:

З 1 січня 2022 року в Україні фізичні особи підприємці (ФОП) мають використовувати реєстратори розрахункових операцій. Це можуть бути і звичайні касові апарати.

Зазначимо, що у законопроєкті пропонувалося на рік відкласти впровадження реєстраторів на 1 січня 2023 року. Однак, незважаючи на акції протесту ФОП, закон набуде чинності після Нового року.

Застосування РРО (реєстратор розрахункових операцій) та ПРРО (програмний реєстратор розрахункових операцій) поширюється на підприємців ІІ-ІV груп.

Ті підприємці, які використовують у роботі модель B2B, цей закон не стосується.

Підприємцям, які працюють на спрощеній системі оподаткування, у 2022 році доведеться сплачувати великі суми податків та єдиного соціального внеску (ЄСВ). Це пов’язано з підвищенням мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

На цю тему в ефірі телеканалу «Перший Діловий» говорили з податковим експертом Олегом Гетманом.

«Ми, як експерти, як аналітичні центри – досліджували це питання у різних країнах Європи та Азії. Ми переглянули 25 країн і в жодній ми не знайшли тотальної фіскалізації. Навіть в більшості країн немає такого, що РРО немає тільки на ринках, а у всіх інших воно є. Тобто дуже рідкісні виключення, на кшталт Грузії, де майже тотальна фіскалізація. Я був у Грузії особисто, вона – серед тих країн, де надто жорсткі регулювання компенсуються необов’язковістю їх виконання. Тобто там йде масове порушення законодавства – не видають фіскальні чеки, хоча зобов’язані. Приблизно 90% суб’єктів, за виключенням супермаркетів. Ігнорують всі. Так відбувається в країнах зі слабкими інституціями. Така країна саме є і в нас. Тому для таких країн, ми, як експерти, зробили такий висновок на основі аналізу міжнародного досвіду, що доцільною є фіскалізація саме ризикових платників. Тобто тих платників, які мають певний ризик перевищення оцього ліміту спрощенки», – зауважив Гетман.

За підрахунками спеціалістів, касові апарати доцільні лише приблизно для 30-40 тисяч ФОПів.

«Є добра новина в тому, що вже не потрібно ставити оці громіздкі, величезні, залізні апарати, які коштують дорого, обслуговування і таке інше… Є майже безкоштовні або зовсім безкоштовні програмні РРО. Але в будь-якому випадку для мільйона ФОПів це просто економічно недоцільно. Ми порахували, що це доцільно приблизно для 30-40 тисяч ФОПів, які дійсно мають ризики перевищення лімітів. Це або ризикові категорії товарів високого цінового сегменту або підприємці, які торгують на великих площах. Такі критерії ми запропонували Податковому комітету. Вони були розглянуті восени. Навіть керівництво Податкового комітету погодилося на такі критерії. Тобто змінити тотальну фіскалізацію на ризикову, але далі щось пішло не так», – наголосив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу