Фермери відмовляються від страхування врожаю

Поділитися:

Українські сільгоспвиробники масово відмовляються забезпечувати страхуванням власну індустрію виробництва через специфіку вітчизняної системи страхування, яка здається їм недостатньо прозорою і чесною. Про це повідомляє головний консультант ТОВ «Агро-Класик» Володимир Присяжненко для AgroTimes.

За словами фахівця, в українській системі страхування не передбачена чітка формула гарантій для користувачів і відповідний регламент по виплатах, що мають надаватися у разі збитків або непередбачених витрат.

Іншими словами, наразі звичайному аграрію складно розібратися в тому, куди саме і в яких випадках йти за відшкодуванням збитків. Також не встановлюється певна сума страхування, як це прийнято в інших сферах діяльності.

В цьому питанні одним з головних чинників постає тема корупції, так як зараз в аграрному страхуванні є безліч лазійок для реалізації подібних маніпуляцій з обходу страхових виплат у збиток аграріям.

Для вирішення цієї проблеми фахівець пропонує виключити людський фактор з інструменту по страхування шляхом запровадження так званого супутникового моніторингу.

Завдяки останньому, державі буде легше визначити на яких територіях і ділянках України відбулася посуха або ж інше стороннє явище, яке вплинуло на врожай і прибуток того, чи іншого фермера. Також така система допоможе заздалегідь передбачити аналогічні випадки в майбутньому, тому країна зможе заздалегідь допомогти проблемним територіям.

«Для того, щоб робити хоч якісь прогнози, потрібно проаналізувати ситуацію в регіоні, країні і світі, адже менший урожай, як правило, супроводжується підвищенням цін. І цей фактор може покрити отримані збитки », – вважає Присяженко.

Як повідомлялося раніше, цього літа Україна може опинитися в продовольчій кризі через недоотримання врожаю в майже 1 млн. тон зернових. Така ситуація склалася через сильну посуху, яка довгий час спостерігалася на території України.

Всього Україна може втратити чверть врожаю. Засуха знищила сходи озимих ще майже на чверть мільйона гектарів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу