«Енергоатом» підрахував збитки від ПСО

Поділитися:

У щонайменше три мільярди гривень щороку оцінює НАЕК “Енергоатом” втрати від запровадження урядом нового механізму спеціальних обов’язків на оптовому ринку електроенергії для потреб населення. Компанія закликає скасувати нову модель ПСО та пролонгувати дію старої до 30-го червня.

Як інформує пресслужба компанії, новації містять норми, покликані ще більше дискримінувати та обмежити роботу “Енергоатома”, що, у свою чергу, відкриє шлях корупції, зловживанням і черговим схемам.

Нова модель ПСО передбачає, що розрахунки перед “Енергоатомом” за спожиту електроенергію здійснюватиметься за залишковим принципом – після оплати тарифів на передачу, розподіл та постачання, зауважують у компанії.

У разі поділу залишку коштів на обсяг споживання електроенергії у деяких постачальників буде результат менший ніж 10 гривень за 1 МВт-год – “Енергоатому” доведеться компенсувати їм грошові витрати. Відтак, компанія буде не лише фактично за безцінь поставляти електроенергію населенню, а й субсидувати за свій рахунок приватних учасників ринку, котрі під час поставки електроенергії споживачам одержать негативний фінансовий результат та дефіцит коштів.

Також НАЕК зобовязали до 15 травня укласти та налагодити адміністрування угод з усіма 24 постачальниками універсальних послуг, а для цього недостатньо часу, зауважують у компанії.

Раніше повідомлялося, що керівництво НАЕК «Енергоатом» заявило про своє право вимоги від держави компенсації за відпущену електроенергію населенню у рамках спеціальних зобов’язань (ПСО), що триває майже два роки.

Нагадаємо, за 2020 рік «Енергоатом» зазнав 4 млрд 800 млн грн чистих збитків.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу