«Економіка не впливає на демографію — приклад того Африка і Азіатські країни» — Елла Лібанова

Поділитися:

Міністерство соціальної політики спрогнозувало те, яким буде населення України в 2050 році. Йдеться про вікові групах. Так, відповідно до моделі, найбільш масовими будуть вікові категорії 60-65 років і 65-70 років. У міністерстві уточнюють, що на сьогодні найчисленніші категорії — 30-35 і 35-40 років.

Згідно з прогнозом Інституту демографії ім. Птухи, на яке посилається Мінсоцполітики, до 2050 в Україні будуть проживати 11,7 млн ​​пенсіонерів проти 9,7 млн ​​платників внесків.

Подробиці теми розповіла керівник Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Економіка тут взагалі не має такий прямий стосунок, як іноді видається. Країни, які найбільш швидко зростають в демографічному сенсі — це Африка і Азія. Погодьтеся, що далеко не найбільш розвинені країни. Натомість скорочується чисельність населення в Японії, Італії, і якби не міграційний приплив, то абсолютно точно, що скорочувалась би чисельність населення в Німеччині та Великобританії. Тобто це питання не стільки економіки, скільки вікової структури населення», — заявила експерт.

Керівник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Елла Лібанова зазначила, що в Україні скорочується працездатне населення, натомість зростає чисельність громадян віком від 65 років. Вона підкреслила, що таким чином буде збільшуватись навантаження на працюючих громадян.

«В нас скорочується чисельність населення від 20 до 65 років, і в той же час зростає чисельність населення 65+. Це означає, що зростає навантаження на працююче населення в плані податків, пенсійних виплат, потреб в інфраструктурі. Старіння — це закономірний процес для сучасного світу, але до цього потрібно готуватися, а ми не готуємось», — зазначила Елла Лібанова.

Нагадаємо, у Міністерстві фінансів України констатували негативні тенденції щодо старіння населення держави.

Так, згідно зі звітом «Майбутнє пенсійної системи України: адекватність, охоплення і стійкість» з боку Міжнародної організації праці, то, що в Україні немає справжньої пенсійної реформи призведе до того, що через 30-ть років без державних пенсій залишаться 60% літніх українців.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу