ДПЗКУ може стати банкрутом через китайський кредит

Поділитися:

Державна продовольчо-зернова корпорація України за кілька днів може стати банкрутом. Про це говорять у Комітеті Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики, повідомляє “Перший Діловий” телеканал.

Адже корпорація найімовірніше не зможе самостійно виплатити Китаю 95 млн доларів чергового траншу кредиту. А оскільки це борг, повернення якого гарантувала держава, ці гроші доведеться повертати Кабінету Міністрів, та ще й з бюджету.

Корпорація позичила “Ексімбанку Китаю” 1,5 млрд доларів позики 10 років тому. Проте повернути їх не може. Тому що постійно працює собі у мінус. За останні 5 років загальна сума збитків становила 10 млрд грн.

Минулого року Нацполіція з’ясувала, що чиновники ДПЗКУ продавали зерно на підконтрольні компанії-нерезиденти щодо заниженої вартості без попередньої оплати. Через цю схему державна компанія отримала понад 57 млн ​​доларів збитків.

Пізніше Національна поліція затримала керівника ДПЗКУ Андрія Власенка під спробу втечі з України в аеропорту Жуляни. За підрахунками журналістів, із корпорації через корупційні схеми вивели набагато більше грошей, ніж йдеться в матеріалах слідчих. Тільки за два роки: з 2012 по 2014 з корпорації зникло понад 200 млн доларів.

Нещодавно ми писали, що Державна продовольча зернова компанія України на межі ліквідації.

Також ми повідомляли, що ДПЗКУ хоче мати власний земельний банк, щоби платити за кредитами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу