«Для української економіки Азербайджан серйозний постачальник нафтопродуктів» – експерт

Поділитися:

Азербайджан почав активні бойові дії на кордоні з Нагірним Карабахом. Конфлікт виходить за рамки локальної ескалації, оскільки: бойові дії йдуть по всій лінії фронту, а в Нагірному Карабасі військовий стан і мобілізація. Вірменія має намір мобілізувати до 10 000 добровольців для участі у війні. Президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації по телебаченню, введена цензура в Інтернет. Азербайджанська армія використовує важке озброєння. Можливо, ударні турецькі БПЛА та білоруські РСЗВ “Полонез”. Про це говорять факти ударів по військовій інфраструктурі в глибокому тилу вірменських військ.

Разом з тим не вщухають протести в Білорусі. Євросоюз не визнав результатів виборів, що пройшли в Білорусі дев’ятого серпня, і даних ЦВК країни, згідно з якими чинний президент набрав на них близько 80% голосів.

Разом з тим Україна активно експортує нафтопродукти саме з Білорусі та Азербайджану. Про те, чим кризи у сусідів можуть обернутися для української економіки, розповів експерт.

Подробиці теми розповів економічний журналіст Денис Плавнікевіч в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

У слідстві страйків на білоруських НПЗ за оцінкою багатьох експертів Україна може взагалі втратити білоруський бітум.

Експерт стверджує, що такі економічні хвилювання всередині Білорусі поки що значимо не вплинули на Україну.

«По-справжньому сильних страйків не було. Зараз їх вже зовсім майже немає. У Білорусі є два НПЗ. А поставки в Україну йдуть лише від одного з них – з Мозирського НПЗ. Тут потрібно враховувати, що і Білорусі самої потрібні гроші. А зараз Лукашенко особливо потрібні будуть гроші, тому він за все експортні компанії будуть триматися зубами, щоб він в реальності не говорив на публіку. Так, як зазвичай, у нас є два Лукашенко: один говорить, а другий робить. Але тут є фактор Росії. Тому що значна частка Мозирського НПЗ (приблизно 40-50%) належить голові компанії «Росснафта». Це діловий партнер Лукашенко і російський олігарх. І як досить ідеологічна людина, він підтримує політику Кремля. Буквально на днях була інформація про те, що білоруські НПЗ відновлюють подачу нафти в Росію і в досить великих обсягах. Це теж може бути своєрідним сигналом для Лукашенка не мати взаємин з Україною», – сказав експерт.

Він також згадав, що зараз ведуться переговори про переорієнтацію білоруського експорту морських портів Латвії на Санкт-Петербург, вказуючи на те, що те ж саме можна в принципі провернути та з Україною.

Однак чи є в України реальна можливість позбутися від імпортної залежності від Білорусі? Адже зараз Україна активно налагоджує взаємини з тієї ж Італією, Грецією, Польщею. Так чи є шанс у країни переорієнтувати свій ринок в разі реальної потреби?

«Я б назвав це питання принципово інакше. Чи не про заміщення бітуму від Білорусі, а про впровадження абсолютно інших технологій, які могли б повністю зайняти українські заводи, але зробить вже не таким потрібний бітум», – вважає фахівець.

Але поки що у країни немає можливості перейти на новий режим в один момент: перейти з будівництва колишніх асфальтних доріг на бетонні. Адже для цього потрібні серйозні зміни в технології.

«А по-друге, всі досі продовжують ремонтувати та будувати дороги з використанням бітуму», – вказав фахівець.

Також експерт розповів подробиці того, як саме могла б змінитися ситуація між Україною і Білоруссю, якби перша ввела аналогічні санкції, як і Європа.

«Все залежить від того, які саме будуть санкції. Можна ж ввести санкції на заборону купівлі того чи іншого продукту, а можна просто заборонити в’їзд в країну якимось чиновникам. Адже європейці та американці ввели зараз персональні санкції. Тобто, проти певного кола чиновників і навіть не проти самого Лукашенка. А саме конкретна торгівля поки що ніяк не страждає. І галас, галасом, а поки що в українсько-білоруських відносинах всі сторони готові виконувати свої зобов’язання», – резюмував фахівець.

Також в контексті аналогічних хвилювань в Азербайджані, який зараз вступив у військові дії з Вірменією – країна є провідним партнером України по поставці нафтопродуктів. Тому тут звичайно ж нестабільна ситуація всередині країни прямо впливає на ситуацію.

«Зараз для української економіки Азербайджан дійсно досить важливий постачальник нафтопродуктів. Той же Коломойський купує цю нафту. Країна завжди на підхваті в якості постачальника нафти. Якщо все занадто далеко зайде в цій війні, то з одного боку Вірменія завжди має можливість вдарити по поставкам Азербайджану. Що звичайно відразу вдарить по ціні нафти і стане проблемою України», – зазначив фахівець.

Нагадаємо, що в рамках зустрічі з главою КДБ Валерієм Вакульчик, президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко заявив, що в країні декілька пандемій, з якими влада веде боротьбу.

Також Лукашенко заявив про необхідність відновлювати загальний захист з Росією. Вже активізувалися заплановані військові навчання. При цьому він закликав народ Польщі, Литви та України зупинити своїх політиків, щоб не почалася війна.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу