«Держбюджет так влаштований, що на кінець року завжди припадає пік його видатків» – експерт

Поділитися:

Міністерство фінансів зазначає, що у січні-вересні держбюджет виконано з дефіцитом 37,4 млрд гривень. Про це свідчать дані міністерства. У вересні до загального фонду державного бюджету надійшло 83,3 млрд гривень. Розпис виконано на 101,1% (+0,9 млрд гривень).

За платежами від Податкової служби надходження склали 39,7 млрд гривень або 102,3% від розпису вересня (+0,9 млрд гривень). Надходження до загального фонду держбюджету митних платежів склали 40,5 млрд гривень або 100,1% від розпису вересня (+0,1 млрд гривень).

Із загальної суми надходжень 37,80 млрд гривень надійшло у вигляді податку на додану вартість, 2,5 млрд гривень – ввізного мита.

Загалом до загального фонду державного бюджету за січень – вересень надійшло 783,3 млрд гривень або 103,8% від розпису звітного періоду.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування за 9 місяців 2021 року становили 250,3 млрд гривень, що на 8,1 млрд гривень перевищило очікувані (планові) показники Податкової служби на відповідний період.

За січень-вересень 2021 року витрати за загальним фондом державного бюджету склали 827,1 млрд гривень або 92,3% від розпису звітного періоду.

Фінансування соціальних видатків, видатків на оборону, на обслуговування боргу та субвенції та дотації місцевим бюджетам здійснювалося у повному обсязі відповідно до розпису на підставі платіжних доручень.

За січень-вересень 2021 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 37,4 млрд гривень.

Подробиці теми розповів економічний експерт Данило Монін в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я вважаю, що Мінфін некоректно планує свої помісячні витрати й не звертає уваги на те, як реально витрачаються гроші того чи іншого місяця. Зазвичай на початку року витрати перебувають на мінімальному рівні, а ось уже до кінця року Україна завжди має пік витрат. Зазвичай останніми тижнями грудня розписуються відразу мільярдні суми. Нині Мінфін має величезне перевиконання доходної частини від базового плану. Це приблизно 160-180 млрд гривень за підсумками року. Відповідно, саме це дозволяє не дійти того дефіциту бюджету, про який раніше попереджали. Станом на 8 листопада доходи держави цього року на 279 млрд вище, ніж було рік тому. Завдяки таким видаткам у нас зведений бюджет вийде із профіцитом. Тому говорити про великі дефіцити бюджету цього року не доводиться», — сказав він.

Також експерт назвав приблизний прогноз, якого Україна зможе досягти до кінця року.

“Мій прогноз набагато оптимістичніший, ніж озвучена цифра в 170 млрд. Минулого року Мінфін говорив про 246 млрд, але мій прогноз зараз на рівні 120-130 млрд, до яких Україна прийде за підсумками року”, – уточнив він.

Невже вийде так, що Україна таки витратить менше, ніж планувала раніше?

«Восени на сесії країна вже розширила свій бюджет на 40 млрд гривень. Наприклад, на 18 млрд гривень було підвищено пенсійні витрати та інші виплати. За моїми оцінками, від базового кошторису, який був прийнятий рік тому, витрати будуть вищими приблизно на 60 млрд. Але оскільки доходи теж будуть набагато вищими, ніж думали спочатку, в кінцевому підсумку це все позитивно позначиться на економіці, і ми матимемо менший дефіцит бюджету», – сказав він.

Нагадаємо, що в Україні за рік роботи Комісії з регулювання азартних ігор від ліцензійних платежів до держбюджету було залучено 1,3 мільярда гривень.

Про такі підсумки роботи оголосили під час круглого столу тенденції розвитку грального бізнесу в Україні за участю представників провідних компаній на ринку, а також регулятора.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу